U trendu

Nova uredba u Italiji izazvala haos: U karantinu 16 miliona ljudi

Kratkotrajni karantin koji je od jutros propisan za regione na severu Italije izazvao je saobraćajni haos time što je ograničeno kretanje četvrtine stanovništva Italije.

Uredba koju je izdao italijanski premijer Đuzepe Konte malo posle ponoći pogađa oko 16 miliona ljudi, uključujući region Lombardije i još najmanje 14 susednih provincija.

Konte je objasnio da uredba predviđa zabranu ulaska u te regione i izlazak iz njih, a da će izuzeci biti odobravani samo u posebnim slučajevima.

Brojni studenti iz Padove požurili su pre nego što uredba stupi na snagu ka železničkim i autobuskim stanicama u želji da što pre stignu svojim kućama.

U subotu je u Italiji zabeleženo najveće dnevno povećanje novih slučajeva oboljevanja od korona virusa, od izbijanja prvog slučaja 21. februara, odnosno za 24 sata broj obolelih je bio 1.247, čime je ukupan broj obolelih porastao na 5.883, a preminulo je 233 osoba.

Regionalni zvaničnici bili su iznenađeni dekretom, pa je tako predsednik regiona Emilija Romanja Stefano Bonačini rekao da su delovi uredbe zbunjujući, dok je gradonačelnik grada Asti u Pijemontu objavio video na Fejsbuku u kome je kritikovao Rim što nije zvanično obavestio lokalne političare o tome već su vest pročitali u novinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.