Nova Vlada Jordana položila zakletvu u vreme širenja zaraze

Nova Vlada Jordana koja će voditi zemlju kroz ekonomsku i zdravstvenu krizu, u vreme kada se suočava sa rastućim brojem slučajeva zaraze korona virusom, položila je danas zakletvu pred kraljem Abdulahom Drugim.

Kralj je postavio Bišera al Kasavneha za novog premijera jer je njegov prethodnik Omar Razaz podneo ostavku prošle nedelje.

Al Kasavneh je ranije bio na mnogim položajima u vladi, a bio je i kraljev savetnik.

Jordanski monarh često menja vladu, postavljajući novog premijera posle godinu do dve. I mada se ne očekuje velika promena politike, nova vlada, kako se čini, ima za cilj da ubedi javnost da kralj reaguje u teškim vremenima.

U novoj vladi je 31 ministar, ali je polovina njih bila takodje u ranijim vladama. Dosadašnji ministar spoljnih poslova Ajman al Safadi ostao je na toj funkciji.

Jordan se u proteklim godinama suočio sa prilivom izbeglica iz Sirije i Iraka, što je opteretilo ekonomiju i unutrašnjim izazovima, visokom nezaposlenošću, siromaštvom i korupcijom.

Posle oštrih mera izolacije na početku pandemije činilo se da je kriza pod kontrolom ali je stopa infekcije naglo povećana sa ublažavanjem mera.

Prethodna vlada je kritikovana zbog odnosa prema pandemiji i raslo je nezadovoljstvo javnosti zbog nedostatka slobode i prava na izražavanje jer su vlasti uvele vanredno stanje.

U pismu kojim se Kavasavneh postavlja za premijera kralj je naveo da se vlada formira u “ izuzetno vreme“ i apelovao na poboljšanje zdravstvenog sistema.

Kasavneh je u pismu kralju obećao da će težiti ravnoteži zdravlja gradjana i održivosti rada i proizvodnje i smanjivati posledice po ekonomiju.

U Jordanu je zabeleno 24.926 slučajeva infekcije novim virusom, dok je 181 osoba umrla.

Parlamentarni izbori u zemlji biće održani 10. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.