U trendu

Nova vozila za tri ustanove socijalne zaštite

u Beogradu

BEOGRAD, 8. septembra (Tanjug) – Ključevi šest putničkih i dva kombi vozila uručeni su danas u Beogradu predstavnicima Centra za socijalni rad, Prihvatilišta za odrasle i starije osobe i Prihvatilišta za decu i mlade.

Ključeve vozila, vrednih ukupno 18 miliona dinara, na platou ispred Srarog dvora uručili su zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

„Posebno je zadovoljstvo kada uradimo nešto za naše ustanove socijalne zaštite i srećan sam što je naš budžet takav da možemo da kupujemo nova vozila“, rekao je Vesić.

Naveo je da su ustanove koje su dobile nova vozila do pre nekoliko godina koristile vozila stara i po 20, 30 godina, te istakao da se na ovaj način podiže kvalitet usluge i prava koja imaju korisnici ustanova socijalne zaštite.

Vesić je rekao da Grad Beograd na ovaj način pokazuje koliko mu je socijalna zaštita važna.

Naglasio je da će i gradskim budžetom za sledeću godinu, budžet za socijalnu zaštitu biti veći.

„Imaćemo veća izdvajanja po svakoj kategoriji“, rekao je Vesić.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što Grad svake godine izdvaja više novca za lične pratioce, navodeći da trenutno u Beogradu ima oko 500 ličnih pratilaca, a da će ih do kraja godine biti 600.

Dodao je da ih 2013. godine uopšte nije bilo, podsetivši da se sa tom uslugom počelo 2014. godine, a sistemski od 2017.

„To pokazuje do koje mere vodimo računa o tome da svako ko je u bilo kakvom stanju socijalne potrebe dobije pomoć od Grada“, rekao je Vesić.

Zahvalio je gradskoj sekretarki za socijalnu zaštitu koja, kako kaže, taj resor vodi maestralno, kao i zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite.

„To su ljudi kojima, koliku god platu da imaju, ona nije dovoljna za posao koji rade. Njihov posao je veoma težak i trudimo se da im na svaki način pokažemo da su nam važni i da cenimo njihov rad. Kupovinom automobila pokazujemo da želimo da imaju bolje uslove rada i da ono što oni rade poštujemo, te da nikada nećemo prestati da im zahvaljujemo za posao koji obavljaju“, rekao je Vesić.

Stanisavljević je rekla da je vrednost vozila koja su kupljena za ustanove socijalne zaštite 18 miliona dinara.

„Pandemija korona virusa ni u jednom trenutku nije poremetila planove niti ulaganja za budžet kada je u pitanju socijalna zaštita jer smo mi i prošle godine dodelili dva nova vozila Centru za smeštaj i dnevne boravke dece sa smetnjama u razvoju, koja služe za prevoz korisnika“, podsetila je Stanisavljević.

Navela je da će, zahvaljujući novim vozilima, zaposleni u ustanovama socijalne zaštite moći češće da izlaze na teren, pruže pomoć svakome i bezbedno prevoze korisnike.

„Važno nam je da ovim postignemo što bolju dostupnost socijalnih radnika na terenu i prevoz dece koji je potpuno bezbedan“, istakla je Stanisavljević.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović zahvalila je na vozilima koja su dobili, navodeći da sada ta ustanova ima deset potpuno novih vozila kojima može brzo i efikasno da obavlja sve intervencije na terenu.

„Takav rad zahteva mnogo prisustva na terenu, pomoć je potrebna i nemoćnima i žrtvama nasilja, a ovo omogućava brz smeštaj za svakoga od njih. Naši korisnici su na smeštaju od Subotice do Tutina i bezbedna vozila su nam svima u sistemu socijalne zaštite neophodna“, dodala je Pavlović.

Događaju su prisustvovale direktorka Prihvatilišta za decu i mlade Danijela Stojković i pomoćnik direktora Prihvatilišta za odrasla i stara lica Mirjana Joličić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.