Nove mere vlade za vraćanje u škole, lična dokumenta, rad kladionica…

Vlada Republike Srbije donela je odluku da za sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti kovida 19, građani i privrednici su u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera.
Obustava izvođenja nastave u prostorijama visokoškolskih ustanova, srednjih i osnovnih škola kao i obustava rada tih ustanova na snazi je sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti kovida 19. Određene obrazovno-vaspitne aktivnosti mogu organizovati u prostorijama ustanova uz primenu i poštavanje svih zaštitnih mera.

Priređivači igara na sreću mogu obavljati svoju delatnost i u objektima koji nisu veći od 400 metara kvadratnih uz primenu svih obavezujućih zaštitnih mera.

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja smatraće se važećim, ukoliko budu podneti u roku od 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Vlada je usvojila i odluku o bespovratnoj finansijskoj pomoći iz budžeta RS u neto iznosu od 30.000 dinara mesečno, za period od tri meseca, licima koji imaju status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture utvrđenog od strane reprezetnativnog udruženja u kulturi u skladu sa Zakonom o kulturi.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da se, uprkos prestanku vanrednog stanja i ukidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti COVID-19.

„Naša zemlja je na pravom putu i samo uz visoku ličnu odgovornost građana, Srbija će uspešno okončati borbu sa virusom korona“, navodi Vlada Srbije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.