U trendu

Nove preporuke za zaštitu od kovida u Italiji

RIM – Zdravstvene ustanove u Italiji i najveći autoriteti u oblasti zdravstva izdali su novo uputstvo o tome kako se štititi od zaraze korona virusom.

U ovoj zemlji gotovo 50 odsto novih slučajeva zaraze su inficirani britanskim sojem virusa, a jednom danu 431 pacijent je preminuo od zaraze, a više od 23 hiljade je novoinficiranih, prenosi agencija Ansa.

Savetuje se održavanje fizičke, bezbedne distance od najmanje dva metra, a ne jedan metar, kao do sada, naročito u okolnostima kada se ne koristi maska, na primer prilikom konzumiranja hrane ili pića.

Takođe se sugeriše korišćenje multi-genetičkih testova da bi se otkrilo prisustvo mutiranog virusa.

I za one koji su već vakcinisani preporučuje se karantin od 10 dana, ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Oni koji su pre vakcinacije bili u kontaktu sa inficiranim osobama, moraju se podvrgnuti izolaciji koja treba da se završi najmanje 14 dana pre vakcinacije.

Takođe osobama, koje su već preležale kovid-19, proporučuje se imunizacija, bar jednom dozom leka tek 3 meseca nakon ozdravljenja, ali pre isteka 6 meseci od zaraze.

U dokumentu se upozorava da osobe koje su vakcinisane prvom dozom mogu da se zaraze od kovida19, u danima neposredno nakon primanja leka, jer je potrebno da prode 2 do 3 sedmice, pre nego organizam stvori imunološki odgovor na vakcinu.

Na kraju Ministarstvo za zdravstvo koje je jedan od autora i potpisnika dokumenta, preporučuje da se testiraju i osobe koje su imunizirane, za slučaj ponovne infekcije nekom od novih sojeva virusa.

Ostale mere kao što je često pranje ruku i izbegavanje druženja sa osobama sa kojima se ne živi u istoj kući ostaju na snazi neizmenjene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.