U trendu

Nove studije: Kada treba raditi test na koronu, zbog tačnosti

Rezultati nove studije pokazuju da nije važno kada se radi test na koronavirus, jer vaš cirkadijalni ritam utiče na ponašanje virusa SARS-CoV-2 tokom ciklusa od 24 sata. Nova studija otkriva da tačnost PCR testova na koronu (lanac transkripcije i polimeraze, RT-PCR) prati svakodnevni obrazac.

Najveći broj tačnih pozitivnih rezultata javlja se u testovima rađenim oko podneva, dok večernji testovi povećavaju broj lažno pozitivnih rezultata. Studija sugeriše i da je podne doba dana u kojem i simptomatske i asimptomatske osobe, najverovatnije, prenose virus SARS-CoV-2 na druge.

Naučnici s Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu dokazali su da je verovatnoća tačnog pozitivnog rezultata dvostruko veća ako se test radi sredinom dana, a ne uveče. Virusno opterećenje pojedinca postaje niže nakon 20 sati, što znači da je veća verovatnoća da će rezultat testa proveden u to doba dana biti lažno pozitivan.

Najveći broj pozitivnih rezultata bio je u popodnevnim satima, oko 14 sati. To ukazuje da je u ovo doba dana najaktivnije oslobađanje zaraženih čestica u krv i sluz. Uzimanje testa kojim se utvrđuje COVID-19 u optimalno doba dana poboljšava njegovu osetljivost i pomoći će u postavljanju tačne dijagnoze kod ljudi koji su možda zaraženi, ali asimptomatski, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)