U trendu

Novi detalji: Utvrdili koliko ostaju antitela na korona virus

Nivo antitela na novi koronavirus povećao se i ostao stabilan četiri meseca kod više od 90 posto pacijenata na Islandu koji su preboleli Covid 19, pokazala je studija objavljena u utorak.

Prethodne studije pokazale su da je nivo antitela znatno pao za samo nekoliko meseci nakon oporavka od Covida 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenog imuniteta.

Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih uz ponovno obolevanje i trajnost vakcine, rekao je glavni direktor „deCode Geneticsa“ Kari Stefansson koji je vodio istraživanje.

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim koronavirusom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su merili nivo antitijela više od 30.000 Islanđana.

Na temelju dobijenih rezultata, procenili su da je zaraženo oko 1 odsto stanovništva. Iz te grupe, 56 odsto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 odsto bolest nije službeno dijagnostikovana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 odsto analiza antitela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 odsto od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitela je rastao tokom prva dva meseca nakon dijagnoze, a zatim dostigao najvišu tačku na kojoj se zadržao, izvestili su istraživači.

Istraživanje objavljeno u „The New England Journal of Medicine“, bilo je usmereno na homogeno stanovništvo jedne zemlje pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim delovima sveta.

Komentar objavljen uz studiji upozorava da nije jasno hoće li antitela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.