U trendu

Novi direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter

BEOGRAD – Upravni odbor Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbije) imenovao je Franka Aletera na mesto direktora i Izvršnog člana Upravnog odbora komore.

Aleter je od danas naslednik dosadašnjeg direktora AHK Srbije Martina Knapa koji je ovu funkciju obavljao pet godina, od zvaničnog osnivanja komore.

Nemački investitori, koje je zastupala tadašnja Delegacija nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpsko privredno udruženje, a danas AHK Srbija, ove godine proslavljaju 20 godina postojanja u Srbiji, navedeno je u saopštenju AHK Srbija.

Frank Aleter ima više od 10 godina iskustva na različitim pozicijama u sistemu nemačkih spoljno-trgovinskih i industrijskih komora sa 140 kancelarija u 92 zemlje širom sveta.

Pre stupanja na dužnost u Srbiji, Aleter je od 2008. godine bio zamenik direktora Južnoafričko-nemačke privredne komore (AHK Južna Afrika) gde mu je fokus bio Sektor za razvoj poslovanja i savetovanje nemačkih i evropskih kompanija o mogućnostima i strategijama ulaska na tržište Južnoafričke Republike.

U svojoj poslovnoj karijeri bio je i zamenik direktora Holandsko-nemačke privredne komore, kao i rukovodilac Sektora za koordinaciju AHK predstavništva u inostranstvu u Nemačkoj privrednoj komori sa sedištem u Berlinu.

On je je magistrirao pravo na Univerzitetu Vitvatersrand u Johanesburgu, specijalizirajući se u oblasti privrednog prava.

„Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da započnem novu fazu u profesionalnoj karijeri upravo u Srbiji, gde predstavnišvo nemačkih spoljno-trgovinskih i industrijskih komora (AHK) ove godine proslavlja 20 godina postojanja u Srbiji, a naša komora u aprilu obeležava 5 godina od svog zvaničnog osnivanja“, rekao je novoimenovani direktor AHK Srbije Aleter.

Duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine nas stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvek bilo i biće unapređenje bilateralnih privrednih odnosa Srbije i Nemačke, naveo je on.

Kaže da će aktivnosti komore, pre svega, biti usmerene na savetodavnu i institucionalnu podršku, usku saradnju sa partnerskim organizacijama komore poput Ambasade SR Nemačke u Srbiji, Nemačke organizacije za međunardonu saradnju ( GIZ ), Privredne komore Srbije, bilateralnih komora u Srbiji, nemačkih fondacija i drugih, kao i na niz informativnih i networking događaja u cilju što bolje informisanosti, edukacije i prevazilaženja barijera i teškoća u poslovanju izazvanih pandemijom korona virusa.

Istakao je da su uprkos posledicama pandemije na privredu, prognoze za ovu godinu, kako kaže, ohrabrujuće.

Direktor AHK Srbije, takođe, navodi da mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim destinacijama (nearshoring) umesto dalekim na istoku, a komora će ih svakako u tome podržati i kroz projekat “Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana“ koji će se ove godine sprovesti sedmu godinu zaredom.

Još od osnivanja tadašnje Delegacije nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpskog privrednog udruženja 2001. godine, AHK Srbija nudi brojne usluge srpskim i nemačkim kompanijama u cilju poslovnog spajanja i konkurentnog nastupa na domaćem, nemačkom i internacionalnom tržištu.

AHK Srbija zvanično je osnovana 14. aprila 2016.godine.

Sa više od 350 kompanija članova, AHK Srbija predstavlja najveću bilateralnu privrednu komoru u Srbiji i idealnu platformu za kontakte između nemačkih, srpskih i internacionalnih kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.