U trendu

Novi Diznijev hit gledajte od kuće, ali prvo platite 30 dolara (video)

Ljubitelji priče o Kineskinji Mulan moći će da uživaju u igranom rimejku Diznijevog crtanog filma, ali to zadovoljstvo neće biti nimalo jeftino.

Ostvarenje je prvobitno trebalo da izađe u martu, ali je više puta odlagano zbog pandemije koronavirusa. „Dizni“ je sada odlučio da ponudi blokbaster na svojoj striming platformi Dizni+ i time je postao prvi studio koji će pustiti film blokbaster formata na striming platformu.

Svako ko želi da ga pogleda, moraće da ima aktivnu pretplatu za Dizni+ (koja košta sedam dolara mesečno) i da preko toga plati još 30 dolara da bi gledao Mulan kada izađe 4. septembra.

Rimejk će takođe istog dana biti premijerno prikazan u bioskopima u zemljama gde su oni otvoreni, uključujući i Kinu.

Izvršni direktor „Diznija“ Bob Čapek rekao je da ta kompanija gleda na ovaj potez kao izuzetak, a ne kao biznis model budućnosti. Uprkos tome, situacija na terenu nije baš ružičasta.

Svet se sprema za jesen kada se ponovo najavljuje novi talas pandemije, što će značiti da se bioskopski projektori neće u dogledno vreme paliti. Sa druge strane, filmski studiji ne mogu doveka čekati.

U nekom trenutku biće im potreban priliv novca, što je loša vest za bioskope koji se već nalaze u izuzetno teškom položaju.

Međutim, cena od 30 dolara za pristup gledanju Mulana u svojoj kući na prvi pogled deluje mnogo. Ipak, kada se uzme u obzir da je prosečna cena pojedinačne karte u SAD 9,26 dolara, onda 30 dolara za čitavo domaćinstvo deluje prilično razumno. A uvek ima mesta i za ponekog komšiju da se uglavi.

Nedavna anketa pokazala je da je oko 15 odsto od 60 miliona pretplatnika Dizni+ platforme spremno da plati 30 dolara da bi uživalo u rimejku. Možda ne deluje kao mnogo, ali ako bi se zaista ispostavilo kao tačno, „Dizni“ bi samo od onlajn pretplate inkasirao 270 miliona dolara.

I to samo u SAD. Ukoliko se na to dodaju bioskopske karte u zemljama gde su oni otvoreni, „Dizni“ bi mogao da čak i zaradi.

To bi svakako bilo veoma dobrodošlo za kompaniju koja je u trećem kvartalu pretrpela pad prihoda od 40 odsto. „Diznijevi“ zabavni parkovi su od početka pandemije u minusu 3,5 milijardi dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.