U trendu

Novi irački premijer naložio oslobadjanje uhapšenih demonstranata

Sudske vlasti Iraka naredile su danas oslobadjanje iz zatvora antivladinih demonstranata, izvršavajući jednu od prvih odluka novog premijera Mustafe Al-Kadimija.

Istovremeno, desetine demonstranata danas su palile gume na obnovljenim demonstracijama protiv novog iračkog vodjstva.

Al-Kadimi je danas postavio uvaženog generala Abdula Vahaba Al-Sadija, koji je imao ključnu ulogu u vojnim operacijama protiv ekstremista Islamske države, na čelo elitne Službe za borbu protiv terorizma.

Irak se trenutno na severu zemlje suočava s povećanjem broja napada Islamske države.

Doskorašnji irački premijer Adel Abdul-Mahdi u septembru je smenio generala Al-Sadija, što je izazvalo gnev gradjana i doprinelo izbijanju protesta na severu zemlje i u Bagdadu.

Vrhovni savet pravosudja saopštio je danas da je, na poziv premijera Al-Kadimija, naredio oslobadjanje demonstranata uhapšenih od početka protesta 1. oktobra 2019. godine.

Odluka o njihovom oslobadjanju doneta je na osnovu člana Ustava koji garantuje pravo na protest, „pod uslovom da nije praćen činom suprotnim zakonu“, navodi se u saopštenju.

U prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost premijera, Al-Kadimi je sinoć rekao da demonstranti treba da budu zaštićeni i da svi koji su uhapšeni treba da budu pušteni, izuzev onih koji su činili nasilje.

Protesti su 1. oktobra počeli u Bagdadu i širom zemlje, kada su Iračani izašli na ulice gnevni zbog raširene korupcije u vladi, nezaposlenosti i lošeg rada javnih službi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da je u naredna tri meseca najmanje 600 ljudi poginulo u sukobima s bezbednosnim snagama koje su koristile bojevu municiju i suzavac.

S izbijanjem epidemije korona virusa protesti su splasnuli, iako su desetine demonstranata nastavile da se okupljaju na trgu Tahrir, odlučne da ne dozvole odumiranje protestnog pokreta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar