Novi Sad – Evropska prestonica kulture za tačno 100 dana

NOVI SAD – Još tačno 100 dana ostalo je do trenutka kada će Novi Sad i zvanično biti Evropska prestonica kulture, podsetila je direkcija ovog projekta i festivala “Kaleidoskop kulture” ovog grada.

Nakon pomeranja sa 2021. na 2022. godinu, zbog pandemije koronavirusa, kao jedina Evropska prestonica kulture koja je premeštena za samo godinu dana, dok su ostali gradovi za dve, Srpska Atina je sada u poslednjoj fazi priprema.

Programska direktorka projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Sara Vuletić, zajedno sa timom i saradnicima Fondacije, postavili su brojač koji će svakodnevno prikazivati koliko je ostalo do godine (2022) u kojoj će grad poneti jednu od najprestižnijih evropskih titula.

Ovaj potez je realizovan u duhu iščekivanja titule koja pripada svim građanima Novog Sada, u samom centru grada, na jednom od pet kulturnih središta u procesu rekonstrukije u okviru navedenog projekta.

U planu je da se ovome uskoro priključe i lokalni umetnici, organizacije i institucije.

Paralelno sa tim, sve do kraja ove godine, širom grada biće predstavljeni kulturni događaji, planirani u okviru osam programskih lukova, koji čine programski koncept 2022. godine, sa sloganom „Za nove mostove“.

Kako je najavljeno krajem juna ove godine, Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika u spomenutih osam programskih lukova.

Od toga, više od 1700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pripovedaće priču Novog Sada kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti i izazova.

Svečano otvaranje godine titule kao svojevrsna spektakl predstava sa akcentom na spoj nauke i kulture, uz ponosan osvrt na velike srpske naučnike, biće održana 13. januara 2022, na Dočeku 7530.

Završetak godine, 31. decembar, označiće zatvaranje titule, takođe simbolično zakazano u okviru Dočeka 2023.

U ovoj poslednjoj fazi priprema, Novi Sad šalje i poslednji izveštaj Evropskoj komisiji, u želji da postane dobitnik prestižne nagrade „Melina Merkuri“, koja se dodeljuje na osnovu uspešnosti sprovođenja projekta.

Podsetimo, nakon prethodnog izveštaja 2019. godine, Evropska komisija ocenila je Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u toj fazi priprema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.