U trendu

Novi Sad: Odobreno 111 projekata za Evropsku prestonicu kulture

NOVI SAD – Konkursna komisija velikog projekta „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, od ukupno 308 pristiglih prijava, odobrila je 111 projekata u vrednosti od 185.449.394 dinara, saopšteno je iz direkcije.

Kompletna lista projekata kojima su odobrena sredstva na ovom konkursu nalazi se sajtu Evropske prestonice kulture, a sam konkurs je pokrenut u cilju podsticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u taj projekat i kompletiranja programa za godinu titule.
Ulažući najveća sredstva ikad u jedan konkurs iz oblasti kulture u Srpskoj Atini, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je kroz ovaj otvoren poziv upotpunila uključivanje svih novosadskih ustanova kulture u program 2022. godine.
Time je opredelila najveći deo sredstava – 60 odsto za vaninstitucionalnu scenu, sa čak 76 podržanih projekata.
Kroz rezultate četiri konkursa raspisanih od 1. decembra 2020. do 12. februara, projekat kulture od nacionalnog značaja osnažio je i internacionalizaciju scene putem uključivanja još 33 evropska partnera sa kojima će se Novi Sad predstaviti kao Evropska prestonica kulture.
„Zahvaljući naporima svih aktera u kulturi, čudo je šta postižemo u vremenu pandemije korona virusa. Naša krilatica “Za nove mostove” je vodilja u povezivanju dve različite obale: podrške sceni, u najtežim okolnostima u protekloj godini, sa pripremom i predstavljanjem programa 2022. godine”, rekao je je direktor projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.
On je podsetio da su prošle godine na konkursu uložili 70 miliona dinara kroz projekte “Umetnici.Sad!”, “Kaleidoskop kulture” i “Doček” i time su radili na podršci novosadske umetničke scene.

“Tako ćemo i posle ovog rekordnog konkursa nastaviti da ulažemo u kulturu kroz javne pozive za kompletiranje specifičnih delova programa, konkursa za obeležavanje i konkursa za ovogodišnji Kaleidoskop kulture”, istakao je Milenković.
Projekte je odabrala konkursna komisija na čelu sa predsednikom komisije dr Vladimirom Gvozdenom – profesorom Univerziteta u Novom Sadu.
U stručnoj komisiji su bili još – Zorica Šijak, v.d. načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Stevan Divjaković – kompozitor, Vladimir Marinković – rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu i dr Alpar Lošonc – dopisni član SANU i profesor Univerziteta u Novom Sadu.
Komisija je prilikom ocene najviše vodila računa o opštim principima razvoja programa navedenim u konkursu, kao što su inovativnost, evropska dimenzija, razvoj publike, održivost i usklađenost sa programskim narativom.
Po rečima svih članova komisije, protekli konkurs još jednom je potvrdio da je Novi Sad zaista grad kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.