U trendu

Novi simptom kovida, pacijenti nisu ni svesni da je to od virusa

Koronavirus se sve više širi među građanima Srbije, brojke to potvrđuju iz dana u dan. Simptomi se menjaju kroz sojeve, ali im se sada pridružuje još jedan nov koji do sada nije bio karakterističan za ovu bolest.

Sedmi talas koronavirusa, isto kao što je bio slučaj i sa prvim, ponovo napada najstarije među nama, pa su, smatraju lekari, neophodne strožije mere i veća epidemiološka kontrola.

Situacija je takva da kod većine zaraženih kovidom-19 uopšte nema simptoma. Kada se jave prvi znaci virusa, uglavnom su blagi i često ih ni test ne detektuje, odnosno bude negativan, a pacijent je zapravo pozitivan na kovid. Mladi se zaražavaju isto kao i stariji, ali kod njih je najčešće klinička slika blaža od gripa i liči na običan nazeb, iako to nije. Javlja se blago povišena temperatura, gušobolja koja traje dan ili dva. Stručnjaci podsećaju da je važno da se testiramo, zbog sebe, a i zbog drugih.

„Jedan od simptoma je bol u kičmi, skoro svaki drugi, treći pacijent od 40 godina, pa nadalje, nema nikakve tegobe, i prvi put se susrećemo sa ovim simptomima“, rekao je dr Aleksandar Srtojanović direktor Doma zdravlja „Palilula“ i dodao:

„Ovaj soj je specifičan. Imate bol u kičmi, nemate temperaturu i vi dođete kao da ste nešto radili i uradite test i pozitivni ste. Takođe, imamo i zaražene bebe od mesec, mesec i po dana. Imate adolescente, oni to na nogama prebole. Budu blaži simptomi. Ali, odrasli su ugroženiji“, naveo je dr Stojanović za domaće medije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.