Novi soj COVID 19 možda je u SAD od oktobra

LONDON – Ponovnom analizom dva miliona kovid testova koja se poslednjih meseci sprovodi u Sjedinjenim Državama, otvaraju se nova pitanja o poreklu zaraznije mutacije B117 „soja iz Velike Britanije“ i sugeriše se da je on možda već široko rasprostranjen.

Varijanta korona virusa koja nosi neke od istih mutacija kao i vrlo zarazna britanska varijanta možda se nalazi u SAD od oktobra i već je široko rasprostranjena, sugeriše ponovna analiza više od dva miliona testova u Sjedinjenim Državama, piše britanski Gardijan.

Sekvenciranje genoma virusa već neko vreme vrše naučnici iz kalifornijske kompanije za testiranje DNK „Helik“ da bi se potvrdilo da li je mutacija primećena kod Amerikanaca ista kao i takozvana B117 varijanta koja trenutno cirkuliše u Velikoj Britaniji.

Helik trenutno sarađuje sa američkim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jer se očekuju rezultati ispitivanja varijante pronađene u SAD.

„Ako utvrdimo tu varijantu B117, možda bismo mogli da saznamo da li je u SAD prisutna neko vreme, ako ga imaju svi uzorci, ili ako ga ima samo jedan ili dva uzorka, moguće je da je od nedavno prisutan i da smo tek na početku njegovog širenja“, rekla je Nikol Vašington, saradnica u Heliku.

Rezultati se očekuju u roku od nekoliko dana, ali otkrića su pokrenula nova pitanja o tome odakle potiče izmenjeni virus, uključujući tu i malu mogućnost da je započeo u SAD, a ne u Velikoj Britaniji ili negde drugde. Varijanta je takođe pronađena u najmanje 17 zemalja, uključujući Južnu Koreju, Španiju, Australiju i Kanadu.

„Ne bi bilo nimalo iznenađujuće da su barem neki od slučajeva bili B117“, rekao je Erik Topol, šef „Scripps Researć Institute“ medicinskog instituta u Kaliforniji, koji nije bio uključen u istraživanje, ali čiji je tim potvrdio kalifornijski slučaj varijante B117 u sredu.

„Verovatno ovde cirkuliše neko vreme na niskom nivou, ali to ne vidite dok ga ne potražite.“, naglasio je Topol.

Takođe je moguće da varijanta potiče iz SAD, a zatim se proširila i na Veliku Britaniju, iako je to malo verovatno, s obzirom da se čini da je varijanta B117 zastupljenija u Engleskoj, rekao je Topol.

„Međutim, mislim da ne bi trebalo da bude poznata kao britanska varijanta, jer ne znamo odakle je potekla“,smatra američki naučnik.

Vlada uverenje da varijanta zaraznijeg soja kovid 19 kruži Velikom Britanijom od septembra.

Vesti o novom soju dovele su do toga da je više zemalja zabranilo putovanja iz Velike Britanije, ili u slučaju SAD, da se zahteva od putnika da pokažu negativan kovid-19 test da bi ušli u zemlju.

Međutim, ovaj soj otkriven je ove nedelje u Koloradu i Kaliforniji, što pokreće sumnju da je možda već široko rasprostranjen u SAD, zaključuje Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.