Novi soj korone izazvao strah u Evropi, Britanija pod „avio blokadom“

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje, uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedelju preduzele određene mere i donele odluke o privremenoj suspenziji aviosaobraćaja sa Ostrvom.

Posebnu zabrinutost izazvalo je upozorenje britanskog ministra zdravstva Meta Henkoka da je „novi soj virusa van kontrole“, a samo nekoliko sati nakon što je premijer Boris Džonson saopštio da se moraju odložiti božićne kupovine i okupljanja na jugu Engleske zbog pojave novog soja korona virusa koji se veoma brzo širi.

Zabranu aviosaobraćaja su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija, koja je blokirala železnički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-časovnu suspenziju letova.

U međuvremenu je i Češka uvela striktnu meru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, najavila zabranu za sve letove sa „ostrva“, dok je vlada Švedske saopštila da će „uvesti putne restrikcije prema Velikoj Britaniji“.

Listi zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Velike Britanije zbog pojave zaraznijeg soja korona virusa, priključile su se i Turska i Švajcarska.

Nemačka je uvela nove mere za putnike iz Velike Britanije, a povod je najverovatnije ukidanje aviosaobraćaja između te dve zemlje zbog novog soja korona virusa.

Putnicima, koji do stupanja na snagu zabrane sletanja avionima iz Velike Britanije doputuju u Nemačku, biće ponuđen korona test, koji je obavezan za strane državljane, i ukazano na postojeća pravila o karantinu pokrajina.

Nova mera izazvala je haos na nemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Van Evrope, zabranu na letove iz Velike Britanije, ali i Danske i Južne Afrike, gde je takođe detektovan novi soj korone, uveli su i Izrael, Iran i El Salvador, a Maroko je najavio suspenziju avio saobraćaja.

Britanski premijer Boris Džonson sazvao je za danas sastanak kriznog tela, na kome će se razgovarati o međunarodnom saobraćaju prema i iz Velike Britanije, najavila je večeras predstavnica njegovog kabineta.

Evropski savet organizovao je u nedelju vanrednu video konferenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju korona virusa prijavljenom u Velikoj Britaniji.

Holandska vlada najavila je da će se tokom narednih nekoliko dana unutar EU „istražiti opseg za dalje ograničavanje rizika od prenošenja novog soja virusa iz Velike Britanije“.

Iz Velike Britanije stižu podaci da je novi soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 odsto prenosiviji od dosadašnjeg.

Nova pravila za ulazak u Nemačku iz Velike Britanije

Nemačka je uvela nove mere za putnike iz Velike Britanije, a povod je najverovatnije ukidanje aviosaobraćaja između te dve zemlje zbog novog soja korona virusa ustanovljene u Engleskoj.

Putnicima koji do stupanja na snagu zabrane sletanja avionima iz Velike Britanije doputuju u Nemačku biće ponuđen korona test, koji je obavezan za strane državljane, i ukazano na postojeća pravila o karantinu pokrajina.

„Znamo koje neprijatnosti nastaju putnicima zbog ovih mera, posebno u vreme božićnih putovanja. Svi partneri rade na tome da omoguće bezbedan ulazak u zemlju, a ujedno i da ne nanose velike probleme putnicima“, navodi se u saopštenju.

Nova mera izazvala je haos na nemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Na nekim aerodromima su u „tranzitu“, prema pisanju medija, postavljeni kreveti.

Britanski premijer sazvao sastanak kriznog tela

Britanski premijer Boris Džonson sazvao je za danas sastanak kriznog tela, na kome će se razgovarati o međunarodnom saobraćaju prema i iz Velike Britanije, najavila je večeras predstavnica njegovog kabineta.

„Na sastanku će biti reči o nesmetanom teretnom prometu prema i iz Velike Britanije“, saopštila je predstavnica britanskog premijera, preneo Rojters.

I Hrvatska privremeno obustavila aviosaobraćaj sa Britanijom

ZAGREB, 20. decembra (Tanjug) – Premijer Andrej Plenković večeras je saopštio da Hrvatska privremeno, na 48 sati, prekida vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novog soja korona virusa identifikovanog u toj zemlji.

Hrvatska se tako pridružila Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Italiji, Bugarskoj, evropskim zemljama koje su takođe zbog novog soja korona virusa privremeno prekinule vazdušni saobraćaj sa Britanijom.

„S obzirom na nova saznanja o bržem intenzitetu širenja kovida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu, Hrvatska će iz mere opreza privremeno obustaviti putnički vazdušni saobraćaj iz Velike Britanije na 48 sati, dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa. Prioritet je zaštita zdravlja građana“, napisao je Plenković na Tviteru.

Italija: Novi soj virusa otkriven kod putnika iz Britanije

Italija je otkrila pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusa koji se pojavio u Britaniji, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

Pacijent i njegov partner vratili su se iz Ujedinjenog Kraljevstva poslednjih dana letom koji je sleteo na rimski aerodrom Fiumićno i od tada su bili u izolaciji, saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Britanski evropski susedi počeli su u nedelju da zatvaraju vrata za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva usred uzbune zbog brzog širenja soja korona virusa zbog kojeg su se tamo pojavili slučajevi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.