U trendu

Novinare i aktiviste Mjanmara čeka deportacija sa Tajlanda

NEJPJIDO – Troje novinara i dvoje aktivista iz Mjanmara uhapšeno je na Tajlandu zbog ilegalnog ulaska i suočeni su sa mogućom deportacijom, saopštili su danas novinska organizacija i lokalna policija.

„Demokratski glas Burme“ (DVB) saopštio je da pet osoba uhapšeno u nedelju u gradu Čijang Maj i apelovao na tajlandske vlasti da ih ne deportuju u Mjanmar, gde je hunta zabranila rad ove medijske organizacije, prenosi Rojters.

„Njihov život biće u ozbiljnoj opasnosti ako se vrate“, poručila je u saopštenju glavni urednik DVB Aj Čan Nang, koja je takođe zatražila pomoć Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.

U saopštenju se navodi da je ovih petoro ljudi pobeglo od vojnih akcija u Mjanmaru nakon puča 1. februara, tokom kojeg se i na desetine novinara našlo među hiljadama drugih uhapšenih, a DVB-u i još nekoliko drugih nezavisnih medijskih organizacija u Mjanmaru oduzete su dozvole za rad.

Šef lokalne policije u okrugu San Sai potvrdio je agenciji da je pet državljana Mjanmara uhapšeno zbog ilegalnog ulaska u zemlju i da će danas biti izvedeni pred sud, i rekao je da će oni biti deportovani u skladu sa zakonom, ali je dodao da će zbog izbijanja koronavirusa biti držani u pritvoru još 14 dana pre nego što ih predaju imigracionim vlastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.