U trendu

Novogodišnja poruka predsednika Kine Si DJinpinga

Predsednik Kine Si Djinping ocenio je u novogodišnjoj poruci naciji da je 2021. bila godina u kojoj su se srela „dva stogodišnja cilja“ i u kojoj je Kina krenula ka svestranoj izgradnji modernizovane socijalističke države i ka ostvarenju podmladjivanja kineske nacije, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Si je ocenio da su Kinezi tokom cele 2021. „vredno i naporno radili, uložili neumorne napore, dali doprinos ali i ubirali plodove“.

„Kina, koju posmatramo u brzim tokovima vremena, je uporna i prosperitetna zemlja, u kojoj živi drag narod koji zaslužuje svako poštovanje. Vidi se u njoj vitalna razvojna slika koja se menja iz dana u dan, takodje, u njoj napreduje veliki posao koji uvek može da dobije nove generacije talentovanih naslednika“, naveo je predsednik Kine.

On je podsetio da je 2021. obeleženo 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine i da je na šestoj plenarnoj sednici CK KP Kine usvojena “ treća istorijska rezolucija Partije“ ocenivši da su „dostignuća ostvarena u proteklom veku ohrabrujuća, a iskustva stečena u tih sto godina daju nove inspiracije“.

Si je naveo da podmladjivanje kineske nacije neće biti lak zadatak, koji se ostvaruje rečima i koji se može postići bez ikakvih prepreka ili preko noći.

„Moramo stalno da vodimo računa o potencijalnim rizicima u budućnosti, dok se nalazimo u bezbednom položaju, da imamo uvek u sebi stratešku odlučnost i veliko strpljenje i da imamo na umu sveobuhvatnu perspektivu, pri čemu velika pažnja treba da bude posvećena svim detaljima“, dodao je.

U novogodišnjoj poruci Si je naveo da su brige naroda Kine i njegove briga a očekivanja naroda zadaci koje mora da ispuni.

Dodao je da „zahvaljujući trajnim naporima prethodnih nekoliko generacija“ iskorenjeno apsolutno siromaštvo i ostvareno „umereno prosperitetno društvo u svim pogledima“ što je, ocenio je, „ispunjenje obećanja narodu, ali i važan doprinos čitavom svetu“.

Naveo je takodje da je upravljanje vodama u području Žute reke ispunjavanje milenijumskih očekivanja kineske nacije.

Si je u novogodišnjoj poruci naveo i da su „prosperitet i stabilnost Hongkonga i Makaa stalno u mislima matice“ dodajući da „samo harmonija, medjusobna pomoć i zajednički napori mogu da doprinesu stabilnom i dugoročnom razvoju politike ‘jedna zemlja, dva sistema'“.

Predsednik Kine je ukazao da je ostvarenje ujedinjenja domovine „zajednička želja kineskih sunarodnika na dve obale Tajvanskog moreuza“ i izrazio iskrenu nadu da će „svi pripadnici kineskog naroda jedan uz drugog krenuti napred ka stvaranju lepše budućnosti kineske nacije“.

Podsetivši da je Kina dobila medjunarodne pohvale za doprinos u borbi protiv kovida-19 i globalnoj kontroli pandemije Si je naveo da je „Kina za više od 120 zemalja i medjunarodnih organizacija obezbedila dve milijarde doza vakcine protiv korona virusa“ i ponovo pozvao na zajedništvo i solidarnost u toj borbi.

Si je u poruci podsetio i da se za nešto više od mesec dana u Pekingu otvaraju  Zimske olimpijske i paraolimpijske igre  dodajući da je „ceo svet usmerio pogled na Kinu, a Kina je u potpunosti spremna“.

On je pozvao sunarodnike da zajedno koračaju u budućnost i poželeo im miran i prosperitetan život, prenosi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar