U trendu

Novozelandska medijska grupa prodata za jedan dolar

Jedna od najvećih novozelandskih medijskih grupa „Staf“ (Stuff), koja je u finansijskim teškoćama, prodaje se za jedan dolar generalnoj direktorki firme, javili su danas vlasnici.

Organizacija Staf Limited štampa veliki broj dnevnih listova u zemlji i vodi popularni informacioni vebsajt pod istim imenom. Zapošljava oko 900 ljudi, uključujući 400 novinara.

Staf, u vlasništvu australijske firme Najn entertejnment (Nine Entertainment), imao je teškoće i pre nego što je udarila pandemija korona virusa a od tada je zabeležen ogroman pad u prihodima od oglašavanja.

Australijska firma Najn entertejnment je u saopštenju australijskoj berzi navela da će Staf biti prodat generalnoj direktorki Šinejd Bušer za simbolični jedan dolar a transakcija će biti završena do kraja meseca.

„Uvek smo rekli da verujemo da je važno da Staf ima lokalno vlasništvo i naše je čvrso mišljenje da je ovo najbolji rezultat za konkurenciju i potrošače na Novom Zelandu“, rekao je generalni direktor firme Najn Hju Marks.

Baučer je rekla da je oduševljena pozitivnom reakcijom na koju je naišla posle objave o kupovini.

„Jako sam srećna, osećam olakšanje i ponos, bile su vrlo intenzivne dve nedelje dok se nije stiglo do finiša, rekla je ona.

Baučer (49) počela je karijeru kao izveštač za list Pres u Krajstčerču a kasnije je pomogla u predvodjenju nekih digitalnih inovacija kompanije.

Ona je rekla da za sada nema planove za smanjenje osoblja ili zatvaranje listova, dodajući da promena vlasničtva nije čarobni štapić da izleči probleme sa kojima se suočavaju Staf i druge medijske kompanije.

Rekla je da će pokušati da poveća prihode od onlajn korisnika.

Sporazumom se okončavaju napori rivalske medijske kompanije NZME da kupi Staf.

Firma Najn je navela da će u okviru dogovora zadržati vlasništvo štamparije u Velingtonu koju će iznajmljivati kompaniji Staf, takodje će joj pripasti deo dobiti od nedavne prodaje firme čerke „Staf fajber“ (Stuff Fibre) internet projvajder.

Većina novozelandskih medijskih kompanija su u teškoćama od dolaska pandemije. Staf je privremeno smanjio plate zaposlenim a NZME je najavio planove ukidanja 200 radnih mesta.

Prošlog meseca nemačka firma Bauer Media zatvorila je svoje operacije na Novom Zelandu i prestala da izdaje veliki broj časopisa u zemlji. Televizija MediaWorks objavila je danas da će 130 radnih mesta biti ukinuto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar