NVO: Ustavni sud da se izjasni o zabrani rada lokala

PODGORICA – NVO Ugostitelji Crne Gore podneće Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti mera zabrane rada ugostiteljskih objekata donetih u cilju suzbijanja pandemije korona virusa.

Iz ove NVO je saopšteno da će se zahtevati da Ustavni sud, po ugledu na pojedine zemlje regiona, ali i zemlje Evropske unije, oceni da li su restriktivnim merama bila ugrožena osnovna ljudska prava.

“Smatramo da su mere, koje su povremeno na snazi od marta prošle godine suprotne Ustavu, a mi smo na rubu egzistencije i bez adekvatne podrške države kao što se to radi u većini zemalja Evropske unije i to baš onih čija privreda ne zavisi od turizma i ugostiteljstva kao u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Ugostitelji ističu da iskustva drugih zemalja čine da su zahtevi koje su podneli vladi Crne Gore osnovani, opravdani i zasnovani na realnim osnovama, prenosi RTCG.

Na osnovu podataka s kojima raspolaže NVO Ugostitelji Crne Gore u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva je zabeležen pad prometa od 70-90 odsto, a od marta prošle godine bez posla u ovom sektoru ostalo je više od osam hiljada ljudi, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.