U trendu

NZS Niš: Uprkos krizi broj nezaposlenih nije povećan

NIŠ – Bez obzira na epidemiju korona virusa, ove godine smo zahvaljujući merama Vlade i Nacionalne službe za zapošljanvanje (NSZ) uspeli da se ne poveća broj nezaposlenih na teritoriji filijale Niš NSZ-a, izjavio je danas direktor te filijale Boban Matić na godišnjoj konferenciji za novinare.

„Ove godine smo imali ogromno interesovanje poslodavaca i nezaposlenih, bez obzira na situaciju kada je reč od aktivniim merama zapošljavanja“, kazao je on.

U februaru je raspisan javni poziv za 13 aktivnih mera zapošljavanje, i kada je krenula kampanja za njihovu promociju krenula je epidemija i uvedeno vanredno stanje, rekao je Matić.

Dodao je da se NSZ kao moderan javni servis prilagodila novonastaloj situaciji i odmah počela da prima zahteve za prijavljivanje na evidenciju, za mere aktivne politike zapošljavanja i za novčanu naknadu putem imejla i telegfona.

Interesantno je da smo ove godine imali identičan broj zahteva kao i prethodne godine.

„Za aktivne mere zapošljavanja imali smo blizu 3.000 zahteva, i pored naših mera koje smo imali na početku godine mera ‘Moja prva plata’ koju je Vlada Srbije sprovela sa NSZ-om je doprinela da uključimo znacajno veći broj lica od planiranih.

Sledeći važan podatak je da se, bez obzira na epidemiološku situaciju broj nezaposlenih nije povecvhao, što ukazuje da su mere politike Vlade u zapošljavanju i očuvanju zaposlenosti dale rezultate“, ocenio je Matić.

Dodao je da je više od 2.600 nezaposlenih bilo uključeno u aktivne mere zapošljavanja koje su finasirane sa preko 500 miliona dinara, što je rekordni iznos.

Filijala NSZ-a u Nišu na evidenciji ima 36.106 nezaposlenih, od kojih je 24.758 njih u sasmom gradu Nišu, izjavila je Vanja Stojković, zamenica direktora filijale.

„Putem različitih podsticaja je 2.584 lica došlo do posla ili do praktičnog znanja, od kojih je 142 sa invaliditetom i utrošeno je više od 544 miliona dinara“, navela je ona.

Naglasila je da je najveće interesovanje poslodavaca i nezaposlenih vladalo je za novi program „Moja prva plata“ koji su sprovode Vlada Srbije, NSZ i Privredna komora Srbije.

„Ove godine je u taj program bilo ukljkučeno ukupno 750 lica i on je finasiran sa 142 miliona dinara. Subvecnionisanje poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta finasirano je sa 63,5 mioliona dinara i 306 lica od kojih 57 sa invaliditetom je tu našlo posao“, rekla je Stojkovićeva.

Dodala je da je kroz meru javnih radova angažovano 519 osoba, a da su podsticaje za otpočinjanje sopstvenog posla iskoristile 293 osobe sa evidencije NSZ-a.

U propgram stručne rpakse i sticanja praktičnih znanja bilo je uključeno 387 mladih, a poslodavci su iskazali veliko interesovanje za pripravnike od kojih je 169 našlo radni angažman, navela je Stojkovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.