U trendu

Obama kao i Gejts pre pet godina predvideo današnji korona scenario

Od momenta kad je virus korona „napao“ Ameriku, Donald Tramp uporno insistira da niko nije mogao predskazati pandemiju „ovakvih razmera!“ Ipak, stvarnost, a često i njegovi brojni oponenti, ozbiljno ga demantuju.

Njegov prethodnik u Beloj kući, Barak Obama, predvideo je današnji scenario pre više od pet godina i predložio mere za rešavanje problema.

„Moglo bi, i verovatno će i doći vreme kada ćemo se susresti sa zarazom koja se prenosi vazdušnim putem i koja je smrtonosna. Da bismo se efikasno s njom izborili, moramo da pripremimo infrastrukturu, ne samo ovde, kod kuće, već i globalno, koja će nam dozvoliti da je brzo otkrijemo, brzo izolujemo i da brzo na nju reagujemo. Tako da, ako i kada se nova vrsta gripa, kao što je bio španski grip, pojavi za 5 godina ili deceniju, mi bismo već bili spremni. I unapred ćemo biti u mogućnosti da je preduhitrimo“.

​Obamine mere i Trampova neodgovornost
Kako bi pomogli novoj administraciji da se bolje pripremi za buduće pandemije, Obamin Savet nacionalne bezbednosti je 2016. godine izradio detaljan plan koji uključuje strategije za zaštitu stanovništva i lekara i preporuke Vladi o brzom reagovanju. U časopisu „Politiko“, ovaj plan od 69 stranica objavljen je u celosti.

U govoru kojim se obratio zdravstvenim radnicima, predstavljajući ove mere, 2. decembra 2014, Obama objašnjava da se radi o pametnoj i sigurnoj investiciji:

„To nije samo osiguranje, već saznanje da ćemo se u budućnosti susretati s takvim problemima, posebno u globalizovanom svetu“.
Prilikom izrade plana, Obama i njegova administracija su se vodili iskustvom suzbijanja svinjskog gripa H1N1 2009. godine, a zatim i ebole 2014.

Pet godina i tri meseca kasnije, Donald Tramp se pita: „Ko je mogao da zna da će doći do pandemije ili epidemije ovakvih razmera?“.

Američki predsednik ne samo da je odbio da prihvati odgovornost za pozno reagovanje svoje administracije na Kovid-19, već je u nekoliko navrata za pandemiju krivio i Kinu i Svetsku zdravstvenu organizaciju, a najčešći optuživan bio je upravo Obama i njegova administracija.

Ni upozorenje CIA nije vredelo
Tramp je takođe prenebregao upozorenja CIA i drugih zvaničnih organa koji su od novembra ukazivali na katastrofu što je do današnjeg dana u Americi odnela više od 47.000 života.

Trampova administracija je ignorisala ovaj plan i izgubila bezmalo dva meseca koje je trebalo iskoristiti za stvaranje zaliha neophodne opreme za suzbijanje zaraze. Zakasnilo sa merama koje su detaljno izložene u nacrtu, a Amerika je dočekala korona virus totalno nespremna — nisu na vreme kupljene ni maske, ni zaštitna oprema za lekare, ni respiratori.

Barak Obama nije jedini koji je upozoravao na pandemiju. Bil Gejts je poslednjih nekoliko godina govorio da svet za nju nije spreman. U razgovoru o epidemijama u Masačusetsu, 2018. godine, osnivač Majkrosofta rekao je da bi pandemija mogla da izbije u narednoj deceniji.

„Verovatnoća da će se ovakva zaraza pojaviti nastavlja da raste u našem međusobno povezanom svetu, bilo da se to desi prirodno ili u formi biološkog oružja. U slučaju biološke pretnje, nedostaje nam brzine. Svet treba da se pripremi za pandemiju s istom ozbiljnošću s kojom bi se spremao za rat“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)