U trendu

Obaveštajci:Domaći ekstremisti pojačana pretnja za SAD

VAŠINGTON – Domaći nasilni ekstremisti, gnevni zbog političkih pitanja i puni rasnih predrasuda, predstavljaju „pojačanu pretnju“ za SAD, naveli su u izveštaju američki obaveštajni zvaničnici, javlja AP.

Izveštaj je objavljen više od dva meseca nakon što je u Kongres SAD upala grupa pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, a slična upozorenja prethodnih nedelja izneli su američki zvaničnici.

Tako je direktor Federalnog istražnog biroa, Kristofer Rej, nedavno
rekao da pretnja od domaćeg nasilnog ekstremizma, kako je naveo, „metastazira“ širom zemlje.

Celovit poverljiv obaveštajni izveštaj predstavljen je Beloj kući i Kongresu SAD.

U izveštaju je navedeno da su ekstremisti od kojih preti nasilje motivisani različitim ideologijama i ocenjeno da će gnev zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja korona virusa i lažno uverenje da su novembarski predsednički izbori pokradeni, „gotovo izvesno“ podstaći dodatno nasilje u ovoj godini.

Istaknuto je da najveću pretnju predstavljaju nasilni ekstremisti motivisani rasnom mržnjom, za koje zvaničnici procenjuju da bi najpre mogli da izvedu masovne napade na civile, kao i militantne grupe, na čijoj bi meti mogli biti pripadnici policije i vladini zvaničnici.

U izveštaju se kaže da najsmrtonosniju pretnju predstavljaju rasno motivirani nasilni ekstremisti, za koje zvaničnici kažu da će najverovatnije izvoditi masovne napade na američke civile, i paravojne grupe za koje se smatra da će verovatno ciljati snage reda i vladine zvaničnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.