U trendu

Obavezna opšta vakcinacija retkost u svetu, AUT prva u EU

BEČ – Austrijska vlada najavila je danas uvođenje opšte obavezne vakcinacije protiv korona virusa od februara iduće godine, čime će postati prva u Evropskoj uniji koja je pribegla takvoj meri, inače retko korišćenoj u svetu.

Obavezna vakcinacija za celokupno stanovništvo jedne zemlje postoji u Vatikanu od 8. februara, i to za sve stanovnike te najmanje države sveta i zaposlene.

Takođe, od februara je predsednik Indonezije Joko Vidodo izdao uredbu koja omogućava kažnjavanje svih koji odbijaju da se vakcinišu protiv korone, a kazne su do 300 evra, što predstavlja dve prosečne mesečne plate.

U Tadžikistanu i Turkmenistanu je početkom jula uvedena obaveza vakcinacije za sve punoletne građane.

Isto tako, i u julu je u Mikroneziji naložena opšta obaveza vakcinacije, što je učinila i Nova Kaledonija u septembru.

Druge zemlje su uvele obaveznu vakcinaciju za određene grupe građana.

Italija je u oktobru uvela obavezan kovid pasoš za sve zaposlene, tako da svi koji nisu vakcinisani, ili nedavno preležali koronu, moraju imati negativan test za dolazak na posao, a ako to ne poštuju prete novčane kazne i neisplaćivanje plata. Još ranije, 25. maja, uvedena je obavezna vakcinacija za medicinsko osoblje, a ko to od njih ne učini zabranjen mu je rad sa pacijentima.

Velika Britanija je u oktobru uvela obaveznu vakcinaciju za osoblje u domovima za stare, a za osoblje u zdravstvu naloženo je da moraju biti vakcinisani do 1. aprila.

Francuska je uvela obavezu vakcinacije za osoblje u zdravstvu, staračkim domovima i tehničarima u kritičnoj infrastrukturi. Oni su morali do 15. septembra da dobiju najmanje prvu dozu. U međuvremenu suspendovano je oko 3.000 ljudi jer nisu ispunili nalog vlade.

Mađarska je najavila da želi da želi da uvede obaveznu vakcinaciju za zaposlene u javnoj administraciji, a pre toga tu obavezu donela je za zaposlene u zdravstvu.

Letonija od 12. novembra zabranjuje poslanicima, koji odbijaju vakcinu, pravo ulaska u skupštinu, a od tada neće primati poslaničku platu. Od 4. novembra ta zemlja je dopustila poslodavcima da otpuštaju zaposlene koji ne žele da se vakcinišu i ne pristaju na promenu radnog mesta. Isto tako mera otpuštanja preti i profesionalnim vojnicima koji nisu potpuno imunizovani.

Danska je 12. novembra predložila da brzim postupkom usvoji uakon kojim bi se preduzetnicima omogućilo da traže „zeleni pasoš“ od zaposlenih.

U Grčkoj je od sredine avgusta uvedena obaveza vakcinacije za osoblje u staračkim domovima, a od 1.septembra za zaposlene u zdravstvu.

U Ukrajini je, u oktobru, uvedena obaveza vakcinacije za zaposlene u javnom sektoru, uključujući nastavnike.

Od 11. novembra proširena je lista na medicinsko osoblje i radnike u komunalnoj službi.

U Rusiji, u Moskvi, vlasti prestonice su naložile u junu svim zaposlenima na javnim mestima da moraju da se vakcinišu, i dala je poslodavcima mesec dana vremena da najmanje 60 odsto osoblja primi prvu dozu. U Sankt Peterburgu je obavezna vakcinacija za građane starije od 60 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima.

U Kazahstanu je vakcina obavezna, ili negativni test, za osobe koje rade u grupi sa više od 20 osoba.

U SAD je predsednik Džozef Bajden u septembru najavio obaveznu vakcinaciju za sve zaposlene u saveznim institucijama, kao i zaposlene u kompanijama koje rade za vladu. Isto tako i zaposleni u državnim staračkim domovima i državnim školama moraju da se vakcinišu. Od 4. januara moraće da se vakcinišu i zaposleni u privatnom sektoru, ili će morati da se jednom nedeljno testiraju.

Kanada je u oktobru najavila obaveznu vakcinaciju za oko 300.000 zaposlenih u saveznoj službi, a ko ne želi biće poslat na neplaćeno odsustvo. Takođe svi putnici koji dolaze avionom, vozom ili brodom moraju pokazati potvrdu o vakcinaciji. Pored toga svih 338 poslanika mora da bude potpuno imunizovano, ako želi da uđe u parlament.

U Kostariki je u septembru uvedena obaveza vaknacije za sve zaposlene u državnoj službi.

Australija je krajem juna naložila obaveznu vakcinaciju za osoblje visokog rizika u staračkim domovima i hotelima za karantin.

Novi Zeland je u oktobru zatražio od svih nastavnika i zaposlenih u zdravstvu potpunu imunizaciju.

Fidži je u avgustu uveo „no jab, no job“ politiku, što znači da državni službenici, ako ne žele da se vakcinišu, moraju na neplaćeno odsustvo, a potom mogu biti i otpušteni, ako se ne vakcinišu tokom oktobra.

U Zimbabveu je najavljeno da nevakcinisani državni službenici mogu biti otpušteni, a u Gambiji naložena je vakcinacija svih zaposlenih u turizmu, dok u Ekvatorijalnoj Gvijeniji svi vojnici, zdravstveni radnici i nastavnici morau da se vakcinisus.

U Pakistanu od juna postoji obavezna vakcinacija za državne službenike i zaposlene u privatnom sektoru, a u provinciji Baludžistan od 1. jula zabranjen je pristup nevakcinisanima državnim institucijama, tržnim centrima, parkovima, i javnom prevozu.

U Saudijskoj Arabiji od marta je na snazi uredba koja nalaže da svi zaposleni u privatnom i javnom sektoru, koji nerade od kuće, moraju biti vakcinisani, što važi i za pristup državnim i privatnim institucijama i obrazovnim ustanovama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.