U trendu

Obećavajuća testiranja lekova protiv korona virusa?

CIRIH – Izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan tvrdi da lekovi protiv malarije, lupusa i lek hidroksihlorokvin protiv artritisa, koje proizvodi Sandoz, predstavljaju najveću nadu kompanije u borbi protiv korona virusa.

Novartis podržava klinička ispitivanja lekova koji bi mogli da budu korišćeni protiv korona virusa i obavezao se da će donirati 130 miliona doza za upotrebu u pomenute svrhe, prenosi Rojters.

Istraživanja sprovedena na životinjama i prve kliničke studije pokazuju da hidroksihlorokvin ubija korona virus, izjavio je Narasimhan za ZontagsCajtung (SonntagsZeitung).

On je rekao da Novartis pregovara sa bolnicama u Švajcarskoj oko mogućih protokola u vezi sa kliničkom upotrebom leka.

Novartis je trenutno u potrazi za dodatnim aktivnim supstancama potrebnim za proizvodnju hidroksihlorokvina u slučaju da klinička ispitivanja ovog leka budu uspešna, izjavio je Vas Narasimhan.

I druge farmaceutske kompanije, kao što su Bajer (Bayer) i Teva, složile su se da doniraju hidroksihlorokvin i druge slične lekove, dok će Gilid Sajensiz (Gilead Sciences) testirati eksperimentalni lek remdesivir protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar