Obeležava se godišnjica napada na Perl Harbor bez prisustva veterana

HONOLULU – Američki zvaničnici obeležavaju danas godišnjicu japanskog napada na Perl Harbor 1941, ali uz poštovanje svih ograničenja i mera za zaštitu javnog zdravlja zbog pandemije koronavirusa, pa preživeli veterani ovog puta neće prisustovati.

Vojska će omogućiti uživo prenos ceremonije sa Hvaja, kako bi preživeli napada, ali i kompletna javnost mogli da je prate, prenosi AP.

„Mislim da je šteta, ali to je iz bezbednosnih razloga“, rekao je Voren Apton, 101-godišnjak koji je služio na brodu UŠ „Juta“. On ovaj događaj planira da gleda iz svog doma u San Hoseu, u Kaliforniji.

Apton se spremao za brijanje kad je osetio kako je prvI torpedo pogodio „Jutu“. Niko na brodu nije znao od čega se brod tresao. Tada ga je pogodio i drugi torpedo i brod je počeo da se raspada i prevrće.

Apton je doplivao na obalu do ostrva Ford, gde je skočio u rov da bi izbegao bombardovanje aviona. Tamo je ležao oko 30 minuta dok kamion nije došao i odveo ga na sigurno.

Atpon kaže da mu ne smeta da razgovara o tom danu. Ono što ga najviše uznemirava jeste gubitak saboraca tokom godina. Rekao je da su pored njega živa samo još dva člana posade „Jute“.

Minut ćutanja trebalo bi da bude održan u isto vreme kada je napad počeo pre 79 godina. Avioni će zatim nadleteti iznad luke formacijom u čast nestalih ljudi u napadu. Takođe tokom ceremonije, mornari će na raketnom razaraču proći pored memorijalnog centra UŠ „Arizona“ koji je postavljen na mestu gde je istoimeni brod potonuo 1941. godine nakon što je pogođen sa dve bombe. Preko 900 mornara i marinaca potonulo je na tom brodu.

U napadu na luku Perl Harbor stradalo je više od 2.300 američkih vojnika, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.