U trendu

Od danas „2,5G“ pravilo u Beču

BEČ – U Beču je danas počela primena novih epidemioloških mera, kojima se vraća vraća obaveza nošenja maski višeg nivoa zaštite FFP2, dok će pristup noćnoj gastronomiji i manifestacijama sa više od 500 ljudi pristup imati samo vakcinisani ili osobe koje su preležale korona virus.

To takozvano „2G“ pravilo važi nezavisno od toga da li se manifestacija održava u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a od te mere su izuzeta jedino deca mlađa od 12 godina koja će moći da uđu na manifestaciju uz antigenski ili PCR test.

U bioskopima, pozorištima, kabareima sa manje od 500 mesta ostaje obaveza nošenja maski, pri čemu je dovoljna „obična“ zaštitna maska koja pokriva usta i nos, dok se za skupove preko 500 osoba ukida obaveza nošenja maski zbog primene „2G“ pravila.

Novo „2,5G“ pravilo, to jest obaveza posedovanja sertifikata o vakcinaciji, potvrde o preležanom kovid19 ili negativnog PCR test, primenjuje se i u gastronomiji i hotelima, za korišćenje uslužnih delatnosti, posete u bolnicama ili domovina za negu na sve osobe starije od 12 godina.

U izuzetnim slučajevima u hotele biće prihvaćeni gosti sa antigenskim testom, ako nisu bili u mogućnosti da na vreme urade PCR test, odnosno ako bi zbog testa ostali na ulici.

Što se prodavnica tiče u Beču od danas je na snazi obaveza nošenja FFP2 maski.

U zdravstvenim ustanovama i ustanovama za negu osoblje, koje nije vakcinisano, ili nije preležalo kovid 19, mora redovno da ide na PCR testiranje, a rezultat testa važi svega 48 sati za dolazak na posao.

Nezavisno od statusa vakcinacije svi zaposleni moraju jednom nedoljno na PCR testiranje i da nose FFP2 maske.

Pružaoci uslužnih delatnosti i zaposleni u obrazovanju odraslih, kao i osoblje u gastronomiji mogu da pristupe radnom mestu samo ako poseduju jedan od sertifikata o vakcinaciji, potvrdu o preležanom virusu kovid19 ili negativan PCR test.

I za ovu kategoriju se ukida mogućnost korišćenja antigenskog testa.

Ukoliko ne poseduju jedan od ova tri dokumenta moraju nositi FFP2 masku tokom rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.