U trendu

Od kovida umrlo 7 sticenika doma, svi su bili vakcinisani

BRISEL – Sedam štićenika jednog staračkog doma u Belgiji umrlo je nakon što su zaraženi kolumbijskim sojem korona virusa, uprkos tome što su bili kompletno vakcinisani, saopštio je danas tim virusologa koji su sproveli testiranje.

Varijanta kovida-19 koja potiče iz Kolumbije ili B.1.621, otkrivena je poslednjih nedelja u Sjedinjenim Državama, dok su takvi slučajevi u Evropi bili retki, prenosi agencija Rojters.

„Sedam ljudi koji su umrli u staračkom domu u gradu Zaventem u blizini Brisela, bili su u 80-im ili 90-im godinama, a neki od njih su već bili u lošem fizičkom stanju“, rekao je Mark Van Ranst, virusolog sa Univerziteta u Levenu, koji je sproveo testove na soj pronađen u staračkom domu.

„Zabrinjavajuće je“, rekao je Van Ranst, komentarišući činjenicu da su stanovnici umrli uprkos potpunoj vakcinaciji protiv kovida-19.

Dodaje i da naučnici do sada nisu uspeli da utvrde da li je kolumbijska varijanta prenosivija od drugih.

„U Belgiji, ta varijanta trenutno čini manje od 1,0 odsto poznatih slučajeva kovida-19“, rekao je on, u poređenju sa 2,0 odsto slučajeva u SAD, od kojih je najviše na Floridi.

U staračkom domu u Zaventemu, 21 štićenik je bio zaražen ovom varijantom zajedno sa nekoliko članova osoblja, rekao je Van Ranst za Rojters, i dodao da je zaraženo osoblje imalo samo blage simptome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.