Od ponoći stalni nadzor granice sa Češkom i Slovačkom

BEČ – Austrija je, kao meru za sprečavanje širenja korona virusa, od ponoći uvela stalne kontrole na granicama ka Češkoj i Slovačkoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije istaklo je da su kontrole na granici sa dve susedne zemlje uvedene jer je u Češkoj I Slovačkoj epidemiološka situacije veoma zabrinjavajuća.

Mali granični prelazi su potpuno zatvoreni, a putnici koji ulaze u Austriju moraju u karantin, osim prekograničnih radnika i teretnog saobraćaja.

„Naš zadatak je da učinimo sve kako bi stopa infekcije u Austriji ostala što niža, i da radimo na njenom smanjenju. Situacija u Slovačkoj i Češkoj je trenutno ekstremno teška. Posebno u Češkoj, registrovan je masivan porast broja infekcija. Kako bi zaštitili građane u našoj zemlji uvodimo na granicama kontrolu svih vozila koja ulaze“, najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Svi putnici koji budu ulazili u Austriju, kao što je aktuelno slučaj i na prelazima sa Slovenijom i Mađarskom, moraju potpisati obavezu samoizolacije.

Od 19.decembra je u Austriji na snazi oštriji režim ulaska u zemlju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, uz mogućnost prekida nakon pet dana izolacije negativnim testom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.