Od subote u ponoć nadzor granice sa Češkom i Slovačkom

BEČ – Austrija od subote u ponoć uvodi stalne kontrole na granicama ka Češkoj i Slovačkoj kao meru za sprečavanje širenja korona virusa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije istaklo je da se kontrole na granici sa dve susedne zemlje uvode, jer je u Češkoj i Slovačkoj epidemiološka situacije veoma zabrinjavajuća.

Mali granični prelazi biće potpuno zatvoreni, a putnici koji ulaze u Austriju moraće u karantin, izuzev prekograničnih radnika i teretnog saobraćaja.

„Naš zadatak je da učinimo sve kako bi stopa infekcije u Austriji ostala što niža i da radimo na njenom smanjenju. Situacija u Slovačkoj i Češkoj je trenutno ekstremno teška. Posebno u Češkoj registrovan je veliki porast broja infekcija. Kako bi zaštitili građane u našoj zemlji uvodimo na granicama kontrolu svih vozila koja ulaze“, najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Svi putnici koji budu ulazili u Austriju, kao što je aktuelno slučaj i na prelazima sa Slovenijom i Mađarskom, moraju potpisati obavezu samoizolacije.

Od 19. decembra je u Austriji je na snazi oštriji režim ulaska u zemlju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, uz mogućnost prekida nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Od stupanja na snagu restriktivnog režima više od milion kontrola sprovedeno je na austrijskim granicama, a 73.000 osobe upućeno je u karantin, dok je oko 12.000 vraćeno sa granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.