U trendu

Odbornici danas o urbanizmu, olakšicama za ugostitelje…

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda biće održana danas, a na dnevnom redu su urbanistički planovi, olakšice za ugostitelje kako bi lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze zbog epidemije korona, kao i predlog da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana, odnosno bele boje.

„Svesni smo teškog stanja u kojem beogradski ugostitelji poslednjih godinu dana rade obzirom na mere koje su na snazi, da ne mogu da rade u punom kapacitetu i da im je zaista smanjen obim posla zbog čega, kao Grad, želimo da im izađemo u susret“, rekao je Tanjugu predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Naveo je da je ovo peti put da Grad donosi neku od olakšica za ugostitelje kako bi im se pomoglo da prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze zbog epidemije korona virusa, ne računajući podsticaje koje im daje Vlada Srbije.

„Mi dajemo podsticaje koji su u našoj nadležnosti, odnosno oslobađamo plaćanja zakupa ugostitelje koji koriste objekte u vlasništvu Grada Beograda za mesec maj, kao i plaćanja nadoknade za postavljanje bašti ugostiteljskih objekata za jun i jul“, pojasnio je Nikodijević.

Dodao je da se to odnosi samo na bašte koje su legalne i prijavljene, odnosno imaju dozvolu za postavljanje od opština.

Nikodijević je rekao da je značajna tačka dnevnog reda i ona koja se tiče taksi vozila, navodeći da su u Beogradu dugo godina nedefinisani uslovi kada je u pitanju taj vid prevoza, te da je namera da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana kako bi bila lako prepoznatljiva i obeležena.

Napomenuo je da se to ne može sprovesti ođednom s obzirom na to da u prestonici postoji veliki broj taksi vozila već da će se izvoditi u fazama.

„Za početak, oni koji taksi vozila kupuju preko programa Vlade Srbije subvencijama moraće da naručuju vozila bele boje, a oni koji već imaju taksi vozila ili će ih nabavljati na neki drugi način imaće rok od tri godine da prilagode boju svog vozila odluci Skupštine grada tako da će u naredne tri godine morati ili da ofarbaju vozila u belu boju ili da ih prelepe belom folijom“, pojasnio je Nikodijević.

Na dnevnom redu sednice naći će se nekoliko planskih akata među kojma su izmene i dopune Plana detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe između te ulice i Borisavljevićeve, Piroćančeve i Bože Jankovića, zatim Predlog plana detaljne regulacije za deo Orlovskog naselja u Mirijevu i Predlog plana detaljne regulacije za kompleks „West 65“ na Novom Beogradu.

Pred odbornicima će se naći i Odluka o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije naselja Banjica-kompleks između ulica Crnotravske, Bulevara Jugoslovenske armije, Beranske, Borske i Kaljavog potoka na opštini Voždovac – I faza, za deo bloka 3.

Pred odbornicima je i predlog odluke o otpisu i konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović“, kao i predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu grafičkog preduzeća „Kompanija Štamparija borba“, sa stanjem na dan 21. jun 2019. godine, sa pripadajućom kamatom do 18. februara ove godine.

Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2021. godinu za gradska preduzeća GSO „Beograd“ i „Parking servis“, izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, kao i izveštaj o radu gradskog pravobranilaštva grada Beograda za period od 1. januara do 31. decembra prošle godine.

Pred odbornicima će se naći i predlog rešenja o davanju saglasnosti na statut apotekarske ustanove – apoteka „Beograd, predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o dopuni statuta javnog preduzeća za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Beograd „Beogradska tvrđava“, kao i predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP „Infostan tehnologije“.

Odbornici će po skraćenom postupku odlučivati o predlogu rešenja o razrešenju i imenovanju direktora, v.d. direktora i članova upravnih i nadzornih odbora u pojedinim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, kao i razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u nekim osnovnim i srednjim školama na teritoriji prestonice.

Sednica će se održati u „Delta kongresnom centru“ (bivši Sava centar), uz poštovanje preporuka o preventivnim merama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.