U trendu

Odlučeno kada će građani Srbije moći u Grčku bez testova i karantina

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Grčku i tamo utvrdio sa ministrom inostranih poslova Nikosom Dendijasom da građani dve zemlje bez ograničenja mogu da putuju od 15. juna.
Dačić je boravio u jednodnevnoj poseti Grčkoj i u Atini je rekao da Grčka i Srbija uvek grade dobre i prijateljske odnose, prenosi Tanjug.

„Preneo sam grčkom ministru našu odluku da građani mogu da putuju bez testova i bez karantina. On mi je preneo da će od 15. juna to moći i u obrnutom smeru. Očekujemo da bude veliki broj turista, što sa naše strane u Grčku, ali i sa njihove u našu zemlju, kojih je bilo oko 50.000 prošle godine“, rekao je Dačić.

On je zamolio Dendijasa da u Briselu počne da zastupa srpske interese kako bi postupak bez ograničenja počeo da se primenjuje u skladu sa preporukama Evropske komisije.

„Da građani Srbije mogu da putuju od 1. jula u zemlje EU bez ograničenja“, pojasnio je ministar.

Izrazio je i zadvoljstvo što su dve zemlje dobro sarađivale tokom krize i pandemije izazvane virusom korona.

„Izrazio sam i želju da se što pre normalizuje život u različitim segmentima“, kazao je Dačić, koji je s grčkim kolegom razgovarao i o političkim pitanjima, saradnji, ali i teritorijalnom integritetu.

„Grčka podržava teritorijalni integritet kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ali i mi apsolutno podržavamo njihova prava i protiv smo svih provokacija koje dolaze sa različitih strana od njihovih suseda u vezi s teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Nastavljamo prijateljske odnose i očekujemo do kraja godine sastanak Saveta za saradnju između Grčke i Srbije“, rekao je Dačić i dodao da se i dalje nalazimo u uslovima borbe protiv korone, ali i života sa koronom.

„Danas smo bili u zgradi ministarstva u kojoj se obavljaju ispitivanja, jer se neposredno pred naš dolazak pojavio jedan zaraženi, pa smo morali još jednom da uradimo testove. Iako smo pozitivni ljudi, mi smo negativni“, dodao je u šali.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар