Odobren Bajdenov paket pomoći od 1.900 milijardi u P. domu

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je danas paket novčane pomoći od 1.900 milijardi dolara za ugrožene pandemijom korona virusa koji je predložio predsednik SAD Džozef Bajden.

U Predstavničkom domu se glasalo po partijskim linijama, 219 za, 212 protiv predloga, pa je nakon odobrenja Bajdenov zakon o pomoći za ugrožene pandemijom prosleđen u dalju peroceduru Senatu gde se očekuje pravni manevar demokrata s ciljem da ova mera bude konačno usvojena i bez podrške republikanaca, prenosi Rojters.

„Američki narod mora da zna da je njihova vlada tu zbog njih“, izjavila je predsedavajuća Predstavničkog doma, demokratkinja Nensi Pelosi.

Lider republikanske manjine Kevin Mekarti izjavio je da Bajdenov predlog predstavlja „razbacivanje novcem bez odgovornosti“.

Paketom se obezbeđuje 1.400 američkih dolara direktnih isplata pojedincima i hitna finansijska pomoć domaćinstvima, malim preduzećima i lokalnim vlastima i vladama saveznih država, preneo je Glas Amerike.

Predviđene su naknade za nezaposlene, poreske olakšice za građane s nižim prihodima, dodaci za porodice s decom, ali i pomoć poslovnom sektoru, pre svih ugostiteljstvu, turizmu i avio industriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.