U trendu

Održana tribina i predavanje o Nikoli Tesli u PTT muzeju

Tribina „Kultura putem pošte“ održana je večeras u Poštansko-telegrafsko-telefonskom muzeju (PTT muzeju) u Beogradu, povodom 165 godina od rodjenja srpskog naučnika Nikole Tesle.

Predavanje „Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi“ održao je dr Predrag Milosavljević, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, medju čijim najznačajnijim naučnim radovima se nalazi i rad o geometrijsko-proporcijskim osnovama Teslinih rezultata istraživanja iz Kolorado Springsa.

Milosavljević je kazao da se ovo predavanje bavi odnosom srpskih naučnika prema načelu harmonije i samog Tesle, koji je, kako je naveo, 1919. godine ukazao da je njegov pristup i aparatura na kojoj je bazirao svoje tehnologije bila zasnovana na načelu sjedinjenja i harmonije.

„Želeli smo da prikažemo kontinuitet srpskih naučnika posmatranja sveta stvaralaštva kroz načelo harmonije. Kroz niz citata i njihovog obrazloženja pokazaćemo kako su naučnici koji su baštinili načelo harmonije predstavili ideju organizacije života“, naglasio je on.

Marko Jelić iz PTT Srbije kazao je da je ovo prvi dogadjaj u muzeju od početka pandemije korona virusa, u kojem su do sada organizovane 54 tribine posvećene Nikoli Tesli.

„Smatramo da će ova tribina najaviti i druge tribine, s obzirom na to da su ljudi željni različitih dogadjaja, novih informacija i obeležavanja jubileja“, istakao je on.

PTT muzej od skoro je otvoren za posetioce i tokom vikenda, u radnom vremenu utorkom, sredom, petkom i nedeljom od 10 do 18 časova, a četvrkom i subotom od 12 do 20 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.