Oglasila se SZO: Uvedite strože mere!

Razvoj pandemije kovida 19 u Evropi je „veoma zabrinjavajući“, iako situacija nije poput stanja u martu i aprilu, upozorio je evropski ogranak SZO.

„Broj slučajeva dnevno raste, pa i broj prijema u bolnice. Kovid je sada peti uzrok smrti i dostignut je prag od 1.000 smrtnih slučajeva dnevno“, rekao je na onlajn konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije Hans Kluge.

On je istakao značaj novih mera koje se uvode širom Evrope kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

„To su odgovarajući i neophodni odgovori na ono što nam podaci govore: prenošenje i izvori zaraze su u kućama i na zatvorenim javnim mestima, kao i kod osoba koje se ne pridržavaju mera samozaštite“, rekao je Kluge.

Uvođenje strožih kontrola za suzbijanje zaraze kovid 19 moglo bi da spase stotine hiljada života širom Evrope pre februara, dok se kontinent bori sa eksponencijalnim porastom zaraza. Kluge je naveo projekcije „pouzdanih epidemioloških modela“ i rekao da one „nisu optimistične“ za evropski region.

„Ovi modeli ukazuju da bi produžene opuštene politike mogle da podignu – do januara 2021. – dnevnu smrtnost na nivoe četiri do pet puta veće od onih koje smo zabeležili u aprilu“, rekao je Kluge.

Pozivajući vlade da se brzo „aktiviraju“ da bi suzbile drugi talas pandemije koronavirusa, Kluge je rekao da je trenutna situacija „više nego ikad ranije vreme pandemije za Evropu“, prenosi Rojters.

„Poruka vladama je: ne ustručavajte se da preduzmete relativno male akcije kako biste izbegli bolne štetne akcije koje smo videli u prvom krugu (u martu i aprilu)“, dodao je.

Ali, preduzimanje jednostavnih, brzih mera pooštravanja sada – poput obaveznog rasprostranjenog nošenja maski i kontrole društvenih okupljanja u javnim ili privatnim prostorima – moglo bi do februara da spase do 281.000 života u 53 zemlje koje čine evropski region SZO, dodaje on.

(Tanjug, Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.