U trendu

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) krenula je u borbu protiv glasina, poluistina i dezinformacija u vezi sa koronavirusom.

Pod motom „Mit basters“ (Myth busters) se na sajtu SZO, između ostalog, ukazuje da beli luk ne štiti od infekcije koronavirusom. Takođe se ukazuje i da za sada ne postoje indicije da su se kućne životinje, mačke i psi, inficirali.

„Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne“, kazao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Da bi se ljudi zaštitili od novog virusa potrebno je da često peru ruke i potom ih dobro obrišu papirnim ubrusima. Takođe, SZO ne savetuje UV zračenja protiv koronavirusa, jer to može izazvati probleme na koži. Isto tako i prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomaže ako su virusi već u telu.

Ni ulje od susama ne ubija koronavirus, ističe SZO povodom takvih glasina. Navodi se da postoji više hemijskih dezinfekcionih sredstava koja ubijaju na površini 2019-nCoV virus, među kojima su dezinfekciona sredstva na osnovu hlora, izbeljivača, etanola, hloroforma, ali ta sredstva ne smeju da se stavljaju na kožu. SZO ukazuje i da ne preti opasnost od infekcije otvaranjem pisma ili paketa iz Kine.

„Iz ranijih analiza znamo da koronavirus na predmetima kao što su pisma i paketi ne može dugo da preživi“, navodi zdravstvena organizacija. Pored toga se ukazuje da antibiotici i vakcije protiv upale pluća, kao što su vakcine protiv pneumokoka ili hemofilus influence tip B ne pružaju zaštitu od novog virusa. Ni redovno ispiranje nosa ne štiti od infekcije koronavirusom, dodaje SZO ukazujući na još jednu u nizu mnogih dezinformacija.

(Tanjug, B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar