U trendu

Okland: Blaže mere, ugostiteljstvo uz 90 odsto vakcinisanih

VELINGTON – Prodavnice i tržni centri u Oklandu počeli su sa radom danas, prvi put posle tri meseca, pošto se najveći grad na Novom Zelandu, koji je žarište epidemije korona virusa u zemlji, postepeno ponovo otvara.

Maloprodaje su bile pune u roku od nekoliko sati od ponovnog otvaranja zbog povećane potražnje, dok su neki kupci navodno stajali u redovima van tržnih centara preko noći kako bi iskoristili specijlnu jutarnju ponudu u nekim prodavnicama, prenosi Rojters.

Bibliotekama, muzejima i zoološkim vrtovima je takođe dozvoljeno da primaju posetioce pošto je vlada ublažila restrikcije zbog korona virusa usred povećanja stope vakcinacije i zbog sve većeg pritiska protivnika mera koji pozivaju na više slobode, ali je sektor ugostiteljstva ostao i dalje zatvoren.

U svojoj prvoj poseti gradu otkako je zaključan 17.avgusta, premijerka Džasinda Ardern saopštila je da će se sektor ugostiteljstva ponovo otvoriti čim Okland postigne cilj vakcinacije.

Premijerka je rekla da će grad preći u novi sistem „semafora“ kod upravljanja epidemijom, a ne više kroz opšte zatvaranje , čim 90 odsto stanovnika Oklanda u potpunosti bude vakcinisano,a do sada je to uradilo oko 84 odsto.

Škole u Oklandu mogu da se vrate normalnom radu koji podrazumeva nastavu u učionicama od 17.novembra, saopštila je vlada.

Osim 1,7 miliona stanovnika Oklanda i još nekih susednih regiona, život u ostataku zemlje uglavnom se vratio u normalu, iako su spoljne granice i dalje čvrsto zatvorene.

Dok je Novi Zeland kritikovan zbog sporog početka kampanje vakcinacije, u ovom trenutku je 80 odsto populacije koja ispunjava uslove primilo dve doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.