U trendu

Oko 100 japanskih poslanika posetilo hram Jasukuni

TOKIO – Oko 100 japanskih poslanika danas je, na 80. godišnjicu od napada na američku bazu Perl Harbor, posetilo tokijski hram Jasukuni, koji Kina i Koreja smatraju simbolom japanske ratne agresije.

Mnogi poslanici, uključujući devet zamenika ministara i specijalnih pomoćnika u kabinetu premijera Fumio Kišide, članovi su njegove konzervativne vladajuće stranke.

Žrtve japanske agresije tokom prve polovine 20. veka, posebno Kinezi i Korejci, smatraju hram Jasukuni simbolom japanskog militarizma jer se tamo odaje počast Japancima poginulim u ratu, uključujući i osuđene ratne zločince, navodi AP.

Japanski napad na američku bazu Perl Harbor 7. decembra 1941. godine uveo je Sjedinjene Američke Države u Drugi svetski rat.

Posete i donacije japanskih političkih lidera ovom hramu kritičari vide kao znak nedostatka kajanja zbog ratnih akcija zemlje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen rekao je da je poseta poslanika „nameran potez i provokacija“.

„Poseta japanskih poslanika hramu ponovo pokazuje pogrešan stav Japana prema istoriji agresije“, rekao je Džao.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje izrazilo je „duboku zabrinutost i žaljenje“ zbog posete „velikih razmera“ hramu koji „ulepšava japansku kolonijalnu pljačku i agresiju“.

U saopštenju se navodi da je Japan umesto toga trebao da pokaže „iskreno kajanje“ zbog svoje ratne prošlosti kako bi povratio poverenje međunarodne zajednice.

Viši član Kišidine stranke Hidehisa Ocuji rekao je da su se poslanici molili duhovima poginulih u ratu da zaštite Japan od pandemije koronavirusa.

Poslanici su članovi poslaničke grupe koja redovno odaje počast poginulima u hramu na godišnjicu završetka Drugog svetskog rata 15. avgusta, kao i tokom prolećnih i jesenjih praznika.

Ocuji je na konferenciji za novinare izjavio da bi želeo da premijer uskoro poseti hram.

Premijer Kišida i ministri iz njegovog kabineta nisu se pridružili današnjoj grupnoj poseti hramu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar