Ombudsman: Netačne tvrdnje Beogradskog centra za ljudska prava

 Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić saopštio je danas da su „apsolutno netačne“ tvrdnje Beogradskog centra za ljudska prava da je odbacio njihovu inicijativu da po službenoj dužnosti ispita razloge „velike smrtnosti“ lekara u Srbiji tokom epidemije korona virusa. 

Navodeći da razume da gradjani i udruženja gradjana nisu obavezni da poznaju pravnu terminologiju i sve zakone, Pašalić je ukazao da je izraz „službena dužnost“ nepoznat i zakonu o zaštitniku gradjana i instituciji ombudsmana.

„U zakonu se striktno navodi da zaštitnik gradjana pokreće postupak po pritužbi gradjana ili po sopstvenoj inicijativi. Pojedinci i udruženja gradjana mogu da sebi daju poseban značaj u društvu, što ne obavezuje zaštitnika jer ova institucija ima isti stav prema svima, i prema gradjanima i prema udruženjima gradjana“, naveo je ombudmsman a saopšteno iz njegove kancelarije.

Pozvao je Beogradski centar za ljudska prava da u skladu sa zakonom o zaštitniku gradjana, iskoristi „sva pravna sredstva“ koja prethode podnošenju pritužbe ombudsmanu.

„S obzirom da zaštitnik gradjana radi samo i samo po zakonu a ne prema afinitetima i animozitetima, još jednom ukazuje da bi to bio jedini zakonski i pravni put te poziva Beogradski centar za ljudska prava da tako postupi po pitanju svoje inicijative“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.