U trendu

Omikron dominantan u SAD, odgovoran za 73% novih infekcija

NJUJORK – Omikron soj je pretekao druge varijante korona virusa i sada je dominantna varijanta u SAD, budući da je odgovoran za 73 odsto novozaraženih tokom vikenda, saopštili su američki zdravstveni zvaničnicni.

Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuju na gotovo šestostruko povećanje udela omikrona u infekcijama za samo nedelju dana, prenosi agencija AP.

U većem delu zemlje, taj procenat je čak i veći.

Omikron je odgovoran za oko 90 odsto ili više novih infekcija u oblasti Njujorka, Jugoistoka, industrijskog Srednjeg zapada i pacifičkog Severozapada SAD.

Nacionalna stopa sugeriše da je prošle nedelje bilo više od 650.000 omikron infekcija u SAD.

Dr Ameš Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost DŽons Hopkins, kaže da nije iznenađen podacima CDC-a koji pokazuju da omikron prestiže deltu u SAD, s obzirom na ono što je viđeno u Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Danskoj.

On predviđa širenje omikron infekcija tokom praznika, uključujući prodorne infekcije među vakcinisanima i ozbiljne komplikacije među nevakcinisanim koje bi mogle da izvrše dodatni pritisak na bolnice koje su već opterećene delta sojem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar