U trendu

Omikron soj se ubrzano širi Italijom

RIM – Veoma zarazni omikron soj korona virusa se brzo širi u Italiji, a registrovani su novi slučajevi na severu i na jugu zemlje, saopštio je danas italijanski Nacionalni zdravstveni institut (IS S).

Institut je izvestio da je njegova mreža regionalnih laboratorija do sada identifikovala 84 slučaja omikrona, što je „snažno ubrzanje“ u odnosu na 55 registrovanih do jučerašnjeg dana, prenosi agencija Rojters.

Trideset i tri slučaja identifikovana su u severnom regionu Lombardiji, oko Milana, i još 20 slučajeva u južnom regionu Kampaniji.

Predsednik IS S Silvio Brusafero je izjavio da je širenje omikrona opšte očekivano i u skladu je sa onim što je viđeno u drugim zemaljama.

“Verovatno ćemo videti povećanje broja slučajeva u narednim danima”, dodao je Brusafero.

Italija je poslednjih nedelja zabeležila porast novih infekcija i smrtnih slučajeva, ali dnevni broj slučajeva ostaje znatno ispod nekih drugih evropskih zemalja kao što su Britanija i Nemačka.

Italija je juče prijavila 120 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom u odnosu na 123 dan ranije, dok je dnevni broj novih infekcija porastao na 28.632 sa 26.109.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.