U trendu

Omikron uzdrmao plan Australije o otvaranju granice

SIDNEJ – Australija će razmotriti odluku o ponovnom otvaranju granica za kvalifikovane migrante i studente, planiranom za 1. decembar, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison, nakon što je ta zemlja prijavila prve slučajeve omikron soja korona virusa.

Dve osobe koje su doputovale u Sidnej iz Južne Afrike bile su pozitivne juče na novoidentifikovanu varijantu, nakon čega su zvaničnici naložili 14-dnevni karantin za građane koji se vraćaju iz devet afričkih zemalja, prenosi agencija Rojters.

Morison je rekao da je “malo preuranjeno” da se vrati dvonedeljni obavezni hotelski karantin za strane putnike, pozivajući ljude da ostanu mirni jer podaci još nisu u potpunosti utvrdili ozbiljnost, prenosivost i otpornost ovog soja na vakcinu.

“Tako da samo radimo korak po korak, dobijamo najbolje informacije i donosimo mirne i razumne odluke“, rekao je Morison za Najn NJuz.

Dodaje je i da će se komitet za nacionalnu bezbednost sastati kasnije danas kako bi razmotrio meru ponovnog otvaranja granica koja bi trebalo da stupi na snagu od srede.

Omikron, koji je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao “varijantu za zabrinutost“, potencijalno je zarazniji od prethodnih varijanti, ali stručnjaci još ne znaju da li će izazvati manje ili više težih slučajeva kovida u poređenju sa drugim sojevima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar