U trendu

Opasna infekcija napada oporavljene od kovida, evo koji su simptomi

Mukormikoza je vrsta gljivične infekcije koja se retko javlja, ali može biti jako ozbiljna. Infekcija slabi imuni sistem, pa je važno na vreme se lečiti. Ako se ne leči, mukormikoza može biti fatalna.

Mukormikoza se manifestuje kao respiratorna infekcija ili infekcija kože. Ako se manifestira kao respiratorna ili sinusna infekcija, mogu se pojaviti simptomi kao što su kašalj, vrućica, glavobolja, zapušen nos i upaljeni sinusi, prenosi N1.

Ako se manifestira kao kožna infekcija, može se pojaviti na bilo kojem delu tela. U tom slučaju javljaju se simptomi koji uključuju pocrnelo tkivo kože, žuljeve, groznicu, crvenilo, otoke i čireve.

Mukormikoza nastaje izlaganjem plijesni mukormieta. Ti organizmi se nalaze u lišću, kompostu, tlu i trulom drveću. Osoba se može zaraziti ako udiše spore gljivica, a infekcija se može razviti u centralnom nervnom sistemu, očima, na licu, u plićima i sinusima.

Stanja koja mogu povećati rizik od zaraze uključuje opekotine, posekotine, rak, nedavna transplantacija organa, HIV ili AIDS, dijabetes i operaciju.

Osobe koje imaju mukormikozu obično nisu ni svesne toga. Ako sumnjate da imate bilo koju vrstu infekcije, najbolje je posetiti lekara.

Mukormikoza se brzo širi u telu, a ako se ne leči, može uzrokovati infekciju u mozgu, paralizu, upalu pluća, napad ili smrt. Lečenje ove infekcije uveliko zavisi od toga da li je dijagnostifikovana na vreme.

Treba napomenuti da je mukormikoza izuzetno retka pojava. Osim toga, mukormikoza nije zarazna pa je ne možete dobiti od inficirane osobe, piše Healthline.

Ali, Indija, koja je pogođena velikim brojem zaraženih koronavirusom, suočava se i sa sve većim brojem osoba koje su dobile i mukormikozu koja napada one koji se oporavljaju ili su se oporavili od covida. Napada sinuse, oči, mozak i pluća i može biti smrtonosna za dijabetičare ili one koji su oboleli od raka i side.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.