U trendu

OPEK+: Držaćemo se plana o postepenom povećanju isporuka

LONDON – Grupa OPEK+ je saopštila danas da će se držati postojećeg sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje, što je podiglo cene sirove nafte na trogodišnji maksimum, ojačalo inflatorne pritiske i strah da će ekonomski oporavak od pandemije zemalja potrošača biti podriven.

Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenim saveznicima s Rusijom na čelu, tzv. alijansi OPEK+, veliki potrosači poput, Sjedinjenih Država i Indije, uputili su apel da dodatno povećaju isporuke „crnog zlata“ na tržište nakon što je cena nafte ove godine skočila za više od 50 posto.

Grupa OPEK+ je „ponovo potvrdila plan prilagođavanja proizvodnje“ koji je ranije dogovoren i prema kojem će u novembru povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno (bpd), navodi se u saopštenju alijanse, objavljenom nakon onlajn razgovora ministara energetike, prenosi Rojters.

Sirova severnomorska nafta Brent je nakon ove objave ojačala iznad 81 dolara po barelu.

„Pratićemo situaciju, pošto znamo da potražnja obično pada u četvrtom kvartalu… naši planovi o povećanju (proizvodnje) nisu ravnomeri, i gledaćemo kakva je izbalansiranost tržišta“, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Jedan izvor iz OPEK+ je rekao Rojtersu uoči današnjeg ministarskog sastanka da se alijansa suočila s pritiskom da brže poveća proizvodnju, ali je dodao: „Strahujemo od četvrtog talasa korone, niko ne želi da povlači velike poteze“.

Zemlje u okviru OPEK+ su se u julu dogovorile da povećavaju proizvodnju za 400.000 barela dnevno svakog meseca najmanje do aprila 2022. godine, čime bi postepeno vratile na tržište 5,8 miliona barela dnevno u odnosu na ograničenja uvedena prošle godine tokom najgoreg udara pandemije.

„Za sada, većini zemalja proizvođača u alijansi odgovara cena Brenta od 80 dolara po barelu, ali postoji rizik da će naići na reakcije ili pritiske kupaca kao što su SAD i Kina, koji otvoreno pozivaju na smanjenje cene energenata“, ocenila je konsultantska kuća RistadEnerdži pre sastanka ministara OPEK+.

Analitičari kažu da očekuju neizvesnost u pogledu uticaja novog soja korona virusa na rast potražnje za naftom, koji preti novim ekonomskim poremećajima, što će izvršiti pritisak na donošenje odluka OPEK+ grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.