Opek održao video konferenciju o dramatičnoj situaciji sa naftom

Više zemalja članica Opeka i drugih proizvodjača nafte van te organizacije razgovarali su danas na video konferenciji o „dramatičnoj situaciji“ na tržištu nafte čije cene su zabeležile istorijski pad povezan sa pandemijom korona virusa, saopštila je ta organizacija.

Za vreme te „neformalne“ konferencije učesnici su potvrdili da će prilagoditi proizvodnju nafte prema sporazumu postignutom 12. aprila, kojim se predvidja smanjenje prozvodnje za 9,7 miliona barela dnevno od maja meseca, navela je Organizacija zemalja izvoznica nafte (Opek) u nizu tviter poruka.

Na pitanje Frans presa predstavnici organizacije čije sedište je u Beču nisu naveli koje zemlje su učestvovale u razgovoru.

Učesnici su rekli da žele da imaju ovakve neformalne konsultacije u redovnim intervalima da bi razmotrili stanje tržišta.

Rusija, glavni partner Opeka u sprovodjenju sporazuma od 12. aprila nije učestvovala u video konferenciji, rekla je portparolka ruskog ministra energetike.

Nije potvrdjeno ni učestvovanje Saudijske Arabije, vodeće zemlje kartela i glavnog svetskog izvoznika nafte.

Cene nafte padaju već nekoliko nedelja kao posledica restrikcija kretanja uvedenih u brojnim zemljama i paralize ekonomija izazvanim pandemijom korona virusa zbog čega nema tražnje.

Cena američke nafte juče je prvi put u istoriji bila negativna, i znak je da je svet prepun nafte za kojom je potražnja mala i ponestaje mesta za njeno skladištenje.

Ruski ministar energetike Aleksnader Novak smatra da ne treba dramatizovati situaciju, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

Zemlje Opeka i njihovi saveznici predvodjeni Moskvom pažljivo prate sitauciju i imaju sva sredstva da reaguju ukoliko je potrebno, dodao je on.

Opek i druge zemlje uključujući Rusiju, sklopile su 12. aprila dogovor da smanje proizvodnju nafte za skoro deset miliona barela dnevno. Proizvodjači koji ne pripadaju tom savezu obavezali su se da smanje proizvodnju za dodatnih 3,7 miliona barela dnevno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.