U trendu

OPEK se uslovno dogovorio o smanjenju proizvodnje nafte

BEČ – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) postigla je danas dogovor da u drugom kvartalu 2020. smanji proizvodnju „crnog zlata“ za dodatnih 1,5 miliona barela dnevno (bpd), kako bi podržala cene usled pada tražnje zbog epidemije koronavirusa, ali je odluku uslovila učešćem Rusije, javlja Rojters.

Saudijska Arabija je predložila da OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, srežu pumpanje nafte za do 1,5 miliona barela dnevno u drugom tromesečju, i da pri tome sadašnje smanjenje proizvodnje od 2,1 miliona barela, koje ističe ovog meseca, ostane na sbnazi do kraja 2020. godine, navodi britanska agencija pozivajući se na dva izvora u OPEK-u.

Ali Rijadu, najvećem proizvođaču nafte u OPEK-u, i drugim članicama naftnog kartela potrebna je podrška Rusije za takvu akciju. Moskva je za sada nagoveštavala da će podržati produžetak smanjenja prozivodnje, ali ne i dublje rezanje.

Rusija, koja od 2016. godine sarađuje po pitanju proizvodne politike u okviru neformalne grupe poznate pod nazivom OPEK +, u prošlosti je pokazivala protivljenje prema smanjenju proizvodnje tokom pregovora, ali se priključila akciji u poslednjem trenutku.

Izvori iz OPEk-a su nagovestili da su ovonedeljni preliminarni pregovori u Beču sa Rusijom složeniji nego ranije.

Cena severnomorske nafte „brent“ porasla je za 0,6 odsto, na 51,50 dolara po barelu nakon vesti o odluci OPEK-a o smanjenju proizvodnje.

Ovogodišnji pad cena nafte od oko 20 procenata napravio je državama OPEK-a probleme u pogledu uravnoteženja njihovih budžeta, dok je Moskva poručila da može da se nosi sa trenutnim cenama.

S dodatnim povlačenjem 1,5 miliona barela dnevno sa tržišta, ukupno smanjenje proizvodnje grupe OPEK + iznosilo bi 3,6 miliona barela dnevno, što je oko 3,6 odsto globalne ponude.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak vratio se u sredu u Moskvu na konsultacije, ali će se u petak vratiti u Bec na širi sastanak OPEK +, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.