OPEK za veliko smanjenje proizvodnje, čeka se odgovor Rusije koja je van kartela

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) zalažu se za dodatno veliko smanjenje proizvodnje od 1,5 miliona barela dnevno da bi se podržale cene koje padaju zbog širenja koronavirusa.

Tim predlogom se medjutim pretpostavlja da će zemlje saveznice koje nisu članice kartela, kao što je veliki proizvodjač nafte Rusija, da se sa tim slože i prihvate. Rusija će predlog razmotriti sutra.

Iranski ministar nafte Bidžan Zangeneh rekao je danas na sastanku u Beču da bi rezanje proizvodnje počelo u drugom kvartalu ove godine, a na pitanje da li postoji „plan B“ ukoliko se Rusija ne složi odgovorio odrečno navodeći da nemaju drugi plan.

OPEK je izdao saopštenje u kome se navodi da će zemlje članice prema novom predlogu smanjiti proizvodnju za 1 milion barela dnevno, dok će zemlje koje nisu članice podeliti dodatno smanjenje od 500.000 barela dnevno.

Analitičar Bjarne Šildrop, rekao je da se veruje da će se Rusija pridružiti ovom smanjenju proizvodnje. On je rekao da veruje da će zemlje OPEK-a i njihovi saveznici napraviti potrebne rezove da spreče da cena padne na 40 ili 30 dolara po barelu ali da neće napraviti dovoljno velika smanjenja da podignu cenu sa sadašnjeg nivoa od oko 50 dolara po barelu u narednih nekoliko meseci.

Zemlje proizvodjači pokušavaju da podrže cene u vreme kada pada tražnja. Od početka epidemije koronavirusa u Kini takodje je stao avionski prevoz do Kine, druge najveće svetske privrede, što utiče na manje tražnje za naftom. Proizvodnja preradivačke industrije naglo je pala pošto su gradovi sa milionima stanovnika u karantinu da bi se sprečilo širenje virusa. To je poremetilo industrije širom sveta, i vodeće kompanije su zaustavile poslovna putovanja iz predostrožnosti.

Cene nafte stabilizovale su se ove nedelje zbog očekivanja da će dublji rezovi biti dogovoreni. Konsenzus na tržištima je bio da se očekuje smanjenje proizvodnje od najmanje jedan milion barela dnevno, pored postojećih smanjenja. Medjunarodna referentna cena za sirovu naftu je bila danas oko 51 dolar za barel, što je pad u odnosu na 69 dolara za barel koliko je bilo na početku godine.

U decembru su zemlje proizvodjači nafte iz OPEK-a i Rusija dogovorile da smanje proizvodnju za 1,7 miliona barela dnevno, u odnosu na smanjenje od 1,2 miliona barela dnevno koje su primenjivali prethodne tri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.