U trendu

Opoozicija nije uspela da obori premijera Slovenije

Četiri slovenačke opoozicione stranke nisu večeras uspele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred Ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i Ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno „impičmenta“ pred Ustavnim sudom, posle celodnevne rasprave glasala su 42 poslanika, a 44 su bila protiv, prenela je HINA koja je navela da je za uspeh ustavne tužbe potrebna podrška najmanje 46 od ukupno 90 poslanika koliko ih je u parlamentu Slovenije.

U neprihvaćenom predlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke levice su Janši na teret stavile kršenje Ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne organe, loše upravljanje zdravstvenom krizom tokom epidemije korona virusa.

Janša je u parlamentu sve te tvrdnje negirao, tvrdeći da je opozicija motivisana „destruktivnom željom“ da sruši njegovu vladu pred 30. godišnjicu stvaranje slovenačke države i mesec dana pre nego što će Slovenija 1. jula preuzeti predsedavanje EU što je njemu prioritet.

Iako rezultat glasanja smanjuje pritisak na Janšinu vladu koja u parlamentu nema pravu većinu, opoozicija i dalje insistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebalo da podneese ostavku i da se održe prevremeni izbori.

U petak je u  slovenalkom parlamentu glasanje o predlogu Vlade za smenjivanje predsednika parlamenta Igora Zorčiča koji je nedavno istupio iz jedne od koalicionih stranaka i formirao samostalni poslanički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio da podnese ostavku, a vladajući poslanici pre mesec dana nisu uspjeli da ga smene jer im je nedostajao jedan glas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.