Opozicija za glasanje o poverenju Merkelovoj uprkos izvinjenju

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel još jednom se danas u Bundestagu izvinila zbog povlačenja odluke o uvođenju potpunog zatvaranja tokom uskršnijh praznika, dok je opozicija istovremeno zatražila glasanje o poverenju kancelarki u parlamentu.

„Ceo postupak je uneo dodatnu nesigurnost što mi je iskreno žao i zato građanke i građane molim za oproštaj“, rekla je Merkel obraćajući se Bundestagu.

Ponovila je da je greška pri donošenju mera u borbi protiv pandemije korona virusa isključivo njena.

Nemačka kancelarka je nakon hitnog sastanka s premijerima saveznih pokrajinajutros povukla pravila o uvođenju dodatnih praznika uoči Uskrsa.

Na sednici savezne i pokrajinskih vlada u noći između ponedeljka i utorka zaključeno je da se Veliki četvrtak i Velika subota ove godine proglase praznicima kako bi uz Veliki petak, Uskrs i Uskršnji poneđeljak na pet dana bio zaustavljen javni život u Nemačkoj.

Cilj ove mere bio je da se zaustavi eksponencijalno širenje virusa s kojim se Nemačka trenutno suočava.

Međutim nakon brojnih pritužbi privredni udruženja, kancelarka je danas povukla odluku.

„Ovo pravilo je bilo doneseno uz najbolje namere“, rekla je Merkel.

Deo parlamentarne opozicije izrazio je poštovanje kancelarki zbog priznavanja greške i povlačenja odluke ali je istovremeno postavljeno i pitanje poverenja u kancelarku.

„Kancelarka očigledno više ne uživa jedinstvenu podršku poslanika sopstvene Demokršćansko-socijaldemokratske koalicije. Zato bi bilo preporučljivo postaviti pitanje poverenja kako bi se ispitalo do kojeg stepena je vlada Angele Merkel u stanju da donosi odluke“, rekao je predsednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kristian Lindner.

To isto zatražile su i stranke Levica i desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD).

Stranka Zeleni nije zatražila pokretanje procesa iskazivanja poverenja u parlamentu, ali je zatražila jače uključivanje Bundestaga u procese donošenja odluka o merama u borbi protiv pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.