Oprez: Stavili pandemiju pod kontrolu, preti im kolaps zdravstvenog sistema

Sve veći broj bolnica u Japanu odbija da primi pacijente u vreme rasta broja zaraženih korona virusom, piše AP dodajući da Japanu preti kolaps zdravstvenog sistema.

Kao primer navodi da je 80 bolnica odbilo da primi pacijenta, kojeg je dovezla Hitna pomoć, koji je imao temperaturu i teško disao.

Hitna pomoć je zbog toga bila primorana da satima traga za bolnicom u Tokiju, koja će pristati da primi na lečenje tog pacijenta.

To nije jedini takav slučaj, ističe AP dodajući da je još jedan pacijent sa temperaturom stigao u bolnicu tek nakon što je 40 klinika odbilo da ga primi.

Japansko udruženje za akutnu medicinu i Japansko društvo hitne medicine navode da mnoga odeljenja za hitan prijem odbijaju da leče ljude, uključujući one koji imaju moždani ili srčani udar, ili su zadobili neke povrede.

Kolaps Hitne pomoći se već dogodio, ocenjuju u zajedničkom saopštenju navedena dva udruženja dodajući da je ovaj kolaps preteča sveukupnog kolapsa medicine u Japanu.

U početku je delovalo da je Japan stavio pandemiju pod kontrolu pokušavajući da zaustavi širenje zaraze na određenim mestima, naročito u zatvorenim prostorima, kao što su klubovi, teretane i mesta za nalaženje ljudi.

Međutim, virus se brzo proširio i teško je ispratiti većinu novih slučajeva, koji su se pojavili.

Takođe, kako navodi AP, Japanu nedostaje dovoljan broj bolničkih kreveta, zdravstvenog osoblja i opreme.

Bolnice su prenatrpane zbog hospitalizacije svih zaraženih, čak i onih sa blagim simptomima, a nema dovoljan broj zdravstvenih radnika.

Pandemija je izbacila u prvi plan osnovne slabosti zdravstvenog sistema u Japanu, koji je dugo hvaljen zbog kvalitetnog sistema osiguranja i razumnih troškova.

Jošitake Jokokura, koji je na čelu Japansko medicinsko udruženje, rekao je da nema dovoljno zaštitne odeće, maski i vizira, što povećava rizik od infekcije zdravstvenih radnika i otežava lečenje obolelih od Covid-19.

Prema podacima sajta Worldometers, 9.787 osoba je zaraženo korona virusom u Japanu, dok je 190 preminuo.

Broj zaraženih u Japanu dostigao 10.000,više od 200 žrtava

Broj ukupno zaraženih korona virusom u Japanu dostigao je danas 10.000, prenosi japanska televizija NHK i navodi da je samo Tokio prijavio 181 novi slučaj korona virusa.

Rojters prenosi da je nešto više od 200 ljudi preminulo od posledica korona virusa u Japanu, a da je glavni grad, koji je u petak prijavio 201 novi slučaj, najteže pogođen pandemijom.

Najnovije brojke objavljene su nekoliko dana nakon što je produženo vanredno stanje u zemlji, u pokušaju da se uspori širenje virusa.

Japanski premijer Šinzo Abe apelovao je u petak na građane da ostanu kod kuće, nakon što je u Tokiju zabeležen rekordan broj novih slučajeva i nakon šsto su mnogi izrazili bojazan od kolapsa zdravstvenih službi u ruralim oblastima, gde mahom žive stariji ljudi, što je podstaklo širenje vanrednog stanja, koje je prvobitno uvedeno u sedam oblasti.

O situaciji u Japanu pisao je i AP, koji je upozorio da sve veći broj bolnica u toj zemlji odbija da primi pacijente u vreme rasta broja zaraženih korona virusom.

AP navodi i da Japanu preti kolaps zdravstvenog sistema koji se već dogodio u hitnim službama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.