Opšta panika u Italiji: Preminulo sedam osoba, traga se za nultim pacijentom

U Italiji je danas još jedna osoba umrla od posledica koronavirusa, čime je ukupan broj povećan na sedam.

Najnovija žrtva je 80-godišnji muškarac iz mesta Kastiljone d’Ada, koji je preminuo u bolnici u Milanu.

On je u četvrtka prebačen u bolnicu Lodi nakon što je doživeo srčani udar, istog dana kada je u bolnicu primljen i 38-godišnji muškarac, prvi pacijent kod koga je utvrđeno da je zaražen koronavirusom, prenosi Ansa.

Na osnovu zvaničnih izveštaja o trenutnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji, nakon porasta broja zaraženih lica od respiratorne bolesti korona virusa, italijanska vlada je donela uredbu koja je stupila na snagu 24. februara, a koja obuhvata čitav niz hitnih i obaveznih preventivnih mera, kako bi se izolovalo područje koje se smatra žarištem virusa. Za sada, izolovana zona obuhvata područje severne Italije (Veneto i Lombardija), s tim što je od subote, autonomna regija Friuli Venecija Đulija, uvela vanredno stanje.

Šef državne službe civilne zaštite Anđelo Boreli je ranije izjavio da je u Italiji 219 osoba zaraženo tim virusom.

Italijani tragaju za nultim pacijentom, što je veoma bitno u sprečavanju širenja zaraze. Nulti pacijent (patient zero), termin je koji označava prvog čoveka koji je zaražen u virusnoj ili bakterijskoj epidemiji.

– Još nismo identifikovali nultog pacijenta pa je teško predvideti nove slučajeve zaraze – rekao je Boreli.

Neki italijanski mediji preneli su da je mogući nulti pacijent 60-godišnji poljoprivrednik iz mesta blizu Vićence.

Pišu da je čovek čest posetilac barova u provinciji Veneto, gde, uz Lombardiju, ima najviše zaraženih, te da je moguće kako je on proširio virus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.